Nu har EU-domstolen sagt sitt i marginalklämningsmålet. Generaladvokatens dom föll den 2 september och innebar ett underkännande av Konkurrensverkets argumentation och i dag kom EU-domstolens utlåtande. Det är dock oklart vem som går vinnande ur striden då både Telia och Konkurrensverket ser positivt på domen.
Vi analyserar för närvarande EU-domstolens dom. Vi anser att det är positivt att domstolen i flera avseenden uttalat sig på ett sätt som innebär att Konkurrensverkets påståenden om missbruk inte håller. I andra delar är domstolen inte lika tydlig och överlämnar till Stockholms tingsrätt att ta ställning. Vi kan dock konstatera att domstolen ställer höga krav på att Konkurrensverket måste bevisa sina påståenden om missbruk, säger Maria Hillborg på Telias pressavdelning till Telekomnyheterna.
Vi fick domen alldeles nyss. Men vad vi kan se så ser det positivt ut från Konkurrensverkets sida. Och domstolen har i stort gått på vår argumentation. Nu har tingsrätten fått svar på principfrågorna och nu ska vi pröva det i sak, säger Charlotte Landström Axelsson, processråd på Konkurrensverket, till Telekomnyheterna.
Det verkar alltså som att striden mellan Konkurrensverket och TeliaSonera, om bolaget gjort sig skyldigt till prisklämning på adsl-marknaden, börjar lida mot sitt slut. Det var den 22 december 2004 som Konkurrensverket stämde TeliaSonera och sedan dess har tingsrätten försökt komma till en lösning i frågan. Konkurrensverket anser att Telia mellan april 2000 och januari 2003 har missbrukat sin dominerande ställning när man har sålt billigare adsl-abonnemang till slutkunderna än till grossisterna.
Anledningen till att Stockholms tingsrätt begärt ett förhandsavgörande från EU-domstolen i adsl-prisklämningsmålet är att det inte finns någon vägledande praxis i fråga om marginalprisklämning. Det sade Ingeborg Simonsson, rådman på Stockholms tingsrätt, till Telekomnyheterna för ett drygt år sedan när tingsrätten skickade in sin begäran om förhandsprövning.
I EU-domstolen dom från i dag står bland annat följande att läsa:
"När tillgången till leveranser i grossistledet är oumbärlig för att kunna sälja produkten i slutkundsledet, utsätts nämligen konkurrenter som är åtminstone lika effektiva som det företag som är dominerande på grossistmarknaden och som inte kan verka på detaljistmarknaden annat än med förlust eller, i vart fall, med minskad lönsamhet, för en konkurrensnackdel som kan hindra eller begränsa deras inträde på den marknaden eller deras möjligheter att utveckla sin verksamhet på den. (...) I ett sådant fall är det sannolikt att det föreligger en, i vart fall potentiell, konkurrensbegränsande verkan."
Nu är det upp till Stockholms tingsrätt att besluta sig för hur man ska döma i målet. Om tingsrätten går på Konkurrensverkets linje innebär det att Tele2 kan komma att hämta ut 2,2 miljarder kr som man har en stämning på för den skada bolaget har lidit på grund av TeliaSoneras påstådda prisklämning. Förhoppningsvis så kan en muntlig förhandling komma att hållas redan innan årets slut.
Domen finns att läsa på EU-domstolens hemsida: http://curia.europa.eu/jurisp/cgi-bin/form.pl?lang=SV&Submit=Submit&numaff=C-52/09