Mälarenergi Stadsnät kan bara nå lönsamhet i sitt avtal med bostadsföretaget Brostjärnan om samtliga hushåll väljer att skriva 11-årskontrakt med operatören. Det visar de kalkyler som TeliaSonera har lämnat in till Konkurrensverket i samband med sin anmälan av Mälarenergi Stadsnät, som Telekomnyheterna skrev om i går.
Så här skriver TeliaSonera i sin anmälan:
Vare sig det är nytt eller gammalt eller exklusivt eller öppet genom en KO-lösning, är emellertid en penetration om 100%, milt uttryckt, högst osannolikt. Vilken penetration MSAB har i sitt nät är okänt för TeliaSonera. Enligt en bedömning hade ca 78% av svenskarna tillgång till bredband hemma 2009.13 Exempel 3, 6 och 9 i Tabell 1 utvisar att om MSAB:s nät fick motsvarande penetration som penetrationen i riket uppnås inte ett PI-tal över 100 % sett över respektive avtalstid.
Enligt TeliaSoneras erfarenhet är det ovanligt att fiber/LAN-nät eller fibernät har högre penetration än ca 50% (nät med kollektiv TV-distribution undantagen). Nya fiberbaserade nät som i likhet med det nu aktuella fallet byggs i fastigheter där bredband erbjuds via Com Hems kabel-TV-nät, har ofta betydligt lägre penetration. Det beror i sig på att Com Hem levererar bredband m.m. till en stor andel av boende i sådana s.k. Com Hem-hus.
Det är därför rimligt att anta att inte heller MSAB:s nät i Bostjärnans fastigheter ens på sikt kommer att ha högre penetration än runt 2040% givet att Com Hem enligt de affärsförutsättningar som satts upp kommer att finnas kvar där. Vid sådana penetrationstal uppnår MSAB enligt TeliaSoneras beräkningar inte de krav på lönsamhet som privata investerare ställer för att genomföra en investering. MSAB erhåller inte ens täckning för sina självkostnader.
Om Mälarenergi Stadsnät tillåts att fortsätta agera på detta sätt innebär det en allvarlig risk för monopolisering av såväl de fysiska fibernäten som kommunikationsoperatörsmarknaden i Västerås, sade Stefan Trampus, chef för Telias svenska bredbandsverksamhet, till Telekomnyheterna i går.