PTS förslag om sänkta termineringspriser i mobila nät, som man just nu samråder med EU-kommissionen om, rör upp känslorna i branschen. Bland annat för det faktum att PTS minskar priserna i en högre takt än man tidigare har utlovat.
Vi har mycket svårt att förstå varför PTS är så aggressiva när det gäller kapningen av termineringspriserna. Vår uppfattning är att PTS aldrig kritiskt har granskat vad detta innebär för till exempel utbyggnad av täckning i Sverige, som är ett prioriterat mål för myndigheten i alla andra sammanhang. Därför har vi under en längre tid efterlyst en gedigen konsekvensutredning i frågan där PTS på allvar tittar på effekterna av sin reglering. PTS har dock inte presenterat någon sådan utredning, säger Stefan Backman, bolagsjurist på Tele2, till Telekomnyheterna.
TN: Hur ser du på att sänkningskurvan är brantare än PTS utlovat från början?
Det är ett stort bekymmer för marknaden att vi inte kan lita på att de siffror som PTS presenterar från tid till annan verkligen kommer att bli en realitet eftersom detta spär på den regulatoriska osäkerheten i Sverige. Det innebär att marknaden hela tiden måste omvärdera redan fattade affärsbeslut, vilket hämmar investeringsviljan.
TN: Hur mycket förlorar ni på den här sänkningen? Tidigare sänkningar sägs ha inneburit minskade intäkter på 200 miljoner kr per år.
PTS har inte fattat sitt slutliga beslut än och vår förhoppning är fortfarande att myndigheten ska se över sitt nuvarande förslag till beslut eftersom det leder till en rad oönskade effekter. Vi kan därför inte besvara denna fråga i nuläget. Det som är viktigt att ha i åtanke är dock att historiken visar att det här inte är pengar som hamnar hos konsumenterna i slutändan utan det är närmast fråga om en förmögenhetsöverflyttning från mobilbranschen till fastnätsbranschen, där den överlägset största aktören är TeliaSoneras fastnätssida. Detta är något som gör att vi har än svårare att förstå PTS agenda, säger Stefan Backman.
PTS förslag innebär att priserna för mobil samtalsterminering sänks från 26 öre till 21 öre och målet är att det ska gälla från den 1 juli i år. Tele2 kan tillsammans med Telenor räknas som de största förlorarna på PTS förslag, eftersom de två operatörerna har mest uttrafik.
PTS reviderade kostnadskalkyl beräknar kostnaden för terminering i mobila nät på två sätt: LRAIC+ och pure LRIC. Det senare innebär att enbart kostnader som kan undvikas om termineringstjänsten inte skulle finnas ska allokeras till termineringstjänsten. Det är så EU-kommissionen rekommenderar att regleringsmyndigheter i Europa ska beräkna de reglerade priserna från och med 2013. Vi anser att denna metod leder till ett antal oönskade effekter, bland annat att kostnadsresultaten blir lägre för länder med stor yta, liten befolkning och stor mobiltäckning, det vill säga länder som Sverige. Telenor anser inte att PTS ska införa pure LRIC-baserade priser i Sverige från och med 2013, säger Andreas Hamrin, presschef på Telenor och fortsätter:
De synpunkter vi lämnat till PTS gällde en tidigare version av den reviderade kalkylen. Sedan dess har PTS gjort ett antal ändringar som har lett till något högre kostnadsresultat. Vi är dock inte klara med vår analys av dessa ändringar ännu.
Konkurrenten 3 meddelar kort och koncist att ståndpunkten sedan tidigare står fast.
Vi upprepar bara att vi vill se en snabb övergång till bill and keep, säger Erik Hörnfeldt, informationschef på 3, till Telekomnyheterna.