NYHETSARKIVET
12 sep 2011 12:17
Frenning ger sitt stöd till rapport om regulatorisk osäkerhet
TeliaSoneras affärsområdeschef för bredbandstjänster, Malin Frenning, ger sitt stöd till den rapport om regulatorisk osäkerhet, som PWC och Mannheimer Swartling har gjort på uppdrag av Telenor, och som presenterades på Terminsstart Telekom den 31 augusti.

– TeliaSonera anser att rapporten på ett bra sätt sammanfattar några av huvudproblem på marknaden. Och håller med om att den svenska telekommarknaden tyvärr präglas av en viss regulatorisk osäkerhet. Det försvårar bland annat möjligheten för oss att bedöma lönsamheten i våra investeringar vilket försenar och begränsar en bred utbyggnad av fiber i Sverige, säger Malin Frenning till Telekomnyheterna.

Enligt TeliaSonera är det, för framtiden mycket viktigt att PTS säkrar kvalitén i sina beslut. Det har ofta saknats grundläggande utredningar inför att PTS har fattat beslut, vilket har lett till att besluten ofta har ändrats av domstolarna. Rapporten visar att i de 13 tillsynsärenden där TeliaSonera har varit en part så har domstolarna ändrat PTS beslut i 11 fall. Det är naturligtvis en situation som har rubbat tilltron till PTS sätt att sköta verksamheten och som har skapat stor osäkerhet för oss och andra operatörer.

– Jag har många gånger tidigare sagt att vi inte tror att ytterligare reglering är en framkomlig väg för att nå samhällets och kundernas krav och ambitioner när det gäller fiberutbyggnad. Telia vill ha en marknad med tydlighet och spelregler som bidrar till att marknadens aktörer vill och kan satsa offensivt. Det gäller att alla samarbetar för att vi ska nå den infrastruktur som möjliggör regeringens ambitioner. Och det finns många goda exempel på att det här fungerar. Bredbandsforum är ett utmärkt exempel, säger Malin Frenning.

Telia efterfrågar nu en ökad öppenhet och dialog med branschen i ett tidigt skede av PTS utredningar. Genom att diskutera problemställningar, vägvalsfrågor, metodfrågor och behov av datainsamlingar redan när en marknad analyseras så förbättras kvalitén i besluten vilket minskar behovet av tillsyn och efterföljande förelägganden. Därmed minskar även risken för långa domstolsprocesser.

– Vi hoppas att regleringen kan anpassas så att vi och andra operatörer får bättre incitament till att ingå kommersiella överenskommelser. Med tanke på att det finns allt fler parallella infrastrukturer på marknaden borde det gå att få till väl fungerande köp- och säljrelationer med mindre reglering, avslutar Malin Frenning.
Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108