Konkurrensverket fokuserar felaktigt på, och drar slutsatser utifrån, det förhållandet att Com Hem har en relativt hög marknadsandel såväl före som efter transaktionen. Även om det givetvis kan finnas marknader där en hög marknadsandel kan tyda på en hämmad konkurrens, är så inte fallet i detta mål enligt fast rättspraxis från Europeiska Kommissionen avseende just den svenska marknaden och Com Hem.
Det skriver Com Hem i sitt svaromål på Konkurrensverkets stämning av Com Hems planerade förvärv av Canal Digital Kabel-TV. Den rättspraxis som bolaget åberopar gäller Com Hems samgående med UPC 2006, där kommissionen inte ansåg att det skulle hämma förekomsten eller utvecklingen av en effektiv konkurrens.
När Com Hem säger att Konkurrensverket fokuserar på fel relevant marknad så menar man kabel-TV-marknaden. I stället vill Com Hem att tingsrätten ska dela kommissionens bedömning av den relevanta marknaden, och därmed jämföra med andra distributionsformer än kabel-TV.
I Konkurrensverkets talan nämns inte det konkurrenstryck som Com Hem möter från TeliaSonera över huvud taget. Detta framstår som särskilt anmärkningsvärt mot bakgrund av att TeliaSonera äger väsentlig infrastruktur som samtliga operatörer inklusive Com Hem är beroende av. TeliaSonera har härtill som enda aktör tillgång till i princip samtliga slutkunder i hela Sverige genom sitt kopparnät.
Vill du läsa hela Com Hems svaromål, totalt 60 sidor? Skicka ett mejl till info@telekomnyheterna.se så skickar vi det som en pdf (endast för prenumeranter).