Riksrevisionen är inte nådig mot den förra regeringens beslut att sänka energiskatten för datacenter år 2017. Enligt Riksrevisionens granskning visar det sig att beslutet vilade på underlag med tydliga brister, där varken företagens eller samhällets behov omhändertogs.
"Fram till 2021 har nedsättningen hittills inneburit ett skattebortfall på drygt 1,3 miljarder kronor, men eftersom företag kan begära nedsättning inom tre år från det att elen förbrukats kan den siffran bli större. Totalt har 80 företag tagit del av sänkningen. Det kan jämföras med 235, som var prognosen i regeringens underlag. Detta kan bland annat ha lett till färre nya jobb, och mindre ekonomisk utveckling, än vad som annars hade varit möjligt. Nedsättningen har till stor del gått till ett fåtal större företag", skriver Riksrevisionen.
Granskningen visar att regeringen, bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, inte tog någon hänsyn till de energipolitiska målen, trots att det var väl känt att datacenter är stora energikonsumenter och skulle utsätta elsystemet för betydande ansträngningar.
Till exempel villkorades inte stöden med krav på energieffektivisering eller omhändertagande av datacentrens spillvärme. Det har heller inte gjorts några ansträngningar att utnyttja den flexibilitet som datacenter skulle kunna bidra med i energisystemet.
"Sänkningen av energiskatten kunde ha fungerat mer effektivt om regeringen hade förberett åtgärden och samordnat mellan olika samhällsmål. Sänkningen borde också ha utvärderats i efterhand, inte minst mot bakgrund av Sveriges energipolitiska utmaningar och de fortsatta svårigheter som Skatteverket möter i sina utredningar", säger riksrevisor Helena Lindberg, i en presskommentar.
Hela granskningen finns att ladda hem och läsa här: https://www.riksrevisionen.se/download/18.efb2627182e9406df944202/1661940836837/RiR%202022_18%20Statliga%20insatser%20för%20att%20stimulera%20investeringar%20i%20datacenter.pdf