En av de absolut svagaste länkarna i Teracoms förslag om Rakel G2 är det faktum att både Teracom och Telia är aktiebolag och även om de är hel- och delägda av staten så kan man inte bara tilldela dem uppdraget att bygga det nya blåljusnätet, något som de övriga mobiloperatörerna reagerar kraftigt på.
- Självklart förutsätter vi att det fortsatta arbetet med Rakel G2 sker på ett sätt som inte leder till någon konkurrenssnedvridning och att alla delar av Rakel-uppdraget, såsom tidigare, upphandlas, säger Carl-Johan Rydén, chef för regulatoriska frågor på Tele2, till Telekomnyheterna.
- Om staten ska handla upp byggandet av ett nätverk så förutsätter vi att de följer sitt eget regelverk. Det bör då ske i enlighet med lagen om offentlig upphandling, säger Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på Tre, till Telekomnyheterna.
- Staten måste agera konkurrensneutralt i den här frågan, inte minst för att säkra att samhällsnyttan uppnås. MSB genomför ju med Trafikverket ett uppdrag kring detta och har tidigare hanterat detta med upphandling, som är ett bra sätt att säkra att det blir en effektiv lösning. Vi förutsätter att processen kring Rakel G2 kommer hanteras konkurrensneutralt med en fair upphandling som tidigare, säger Jimmy Ahlstrand, Chief Corporate Affairs på Telenor Sverige, till Telekomnyheterna.