Teracom vill bygga nästa generations blåljusnät Rakel G2 tillsammans med Telia. Det framgår av ett förslag som bolaget lämnade in till Regeringen i början av sommaren och som Telekomnyheterna har tagit del av.
Förslaget innebär att Teracom, som knappt ens nämndes i den utredning om hur nätet borde byggas, som MSB och Trafikverket lämnade till regeringen tidigare i år, nu försöker runda myndigheternas förslag. Detta genom att kombinera sitt kärn- och mobilnät med Telias mobilnät.
Enligt Teracom är de stora fördelarna med deras förslag att tidplanen för nästa generations blåljusnät förkortas signifikant, att nätet blir mycket billigare för staten och att man harmoniserar nätet med omvärlden.
"Genom att kombinera Teracoms mobilnät med Telias levereras en täckning som redan från start är väsentligt bättre än den täckning som nuvarande Rakel levererar. Därutöver adderas det till Rakel G2 avsatta spektrumet i 700-bandet för att säkra dedikerad nättillgång, vilket medför att ett separat nytt nät inte behöver etableras. Detta medför en signifikant kostnadssänkning. Lösningen har stora likheter med de Mission Critical-lösningar som har etablerats globalt men med det fördelaktiga tillägget att dedikerat spektrum ger Rakelanvändarna fördelar i form av prioritet och säkerställd kapacitet", skriver Teracom i sitt förslag som är signerat styrelseordföranden Anitra Steen och vd Åsa Sundberg.
Trots att MSB knappt nämnde Teracom i sin utredning så vill Teracom att myndigheten ska ansvara för den föreslagna lösningen.
"Rollfördelningen föreslås vara densamma som i nuvarande Rakel. MSB ansvarar för samordning av användarorganisationernas behov, beslutar om kravställning för funktionalitet och säkerhet samt utövar tillsyn över att lösningen möter uppställda krav. Vidare levereras den föreslagna lösningen i samarbete med Telia och tar således sin utgångspunkt i Teracoms statligt kontrollerade kärnnät som via utvalda anslutningsnoder kopplas samman med både Teracoms och Telias radionät", skriver Teracom.
Även om Teracom menar att deras lösning kan vara igång redan om nio månader med grundfunktionalitet så innebär tidplanen att dagens Rakel-nät ska hållas igång till år 2028, då det kan avvecklas. Det är två år snabbare än MSB:s förslag.
Teracoms förslag har skickats till följande aktörer: Myndigheten för samhällskris och beredskap, Trafikverket, Svenska Kraftnät, Försvarsmakten, Sveriges länsstyrelser, Polismyndigheten, Luftfartsverket, Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, SOS Alarm AB och Sveriges Radio AB.
Telekomnyheterna har utan framgång sökt både Teracom och MSB för kommentarer till förslaget.