NYHETSARKIVET
15 aug 2023 12:58
Teracom: Vi har investerat mycket och är bättre lämpade
Det finns synergier mellan de nät som redan finns och de behov som staten har, men som inte togs med i MSB och Trafikverkets utredning av ett nytt Rakel G2, det är bakgrunden till att Teracom i början av sommaren lämnade in sitt förslag till hur de och Telia skulle kunna bygga det nya blåljusnätet billigare och snabbare än det liggande förslaget.

- Ända sedan den så kallade Holmgren-utredningen 2017, som pekade på Teracom som en huvudaktör, har vi väntat på ett slutligt beslut om nästa generations Rakel-nät. Sedan dess har vi investerat mycket i vårt mobila samhällsnät, både i kapacitet och i funktionalitet, och anser att vi är ännu bättre lämpade nu än vad vi var 2017. Dessutom är vårt förslag i linje med andra länders lösningar, säger Kristina Ekengren, stabschef på Teracom, till Telekomnyheterna och fortsätter.

- Det finns enorma synergimöjligheter mellan vad staten behöver och vad som redan finns etablerat, utan att vi behöver bygga ett nytt skattefinansierat nät för mångmiljardbelopp. Genom att utgå från Teracoms nät och förmågor för de funktioner med högst krav på säkerhet eller beredskap och sedan koppla på kommersiella nät för kapacitet och extra täckning får Sverige en lösning som är rimlig kostnadsmässigt och som dessutom är snabb att få i drift, vilket behövs i dessa tider med ett allt mer ansträngt säkerhetspolitiskt läge.

TN: Har ni fått några reaktioner på ert förslag?

- Vi har inte fått några reaktioner från regeringen, som är huvudmottagare och som är de som är de relevanta i den här frågan. Vi utgår dock ifrån att man från regeringens tittar på det här förslaget innan man fattar ett beslut.

TN: Tele2, Telenor och Tre är kritiska till ert förslag då det utgår från att ni och Telia ska bygga nätet utan någon offentlig upphandling. Hur ser ni på det?

- Om man jämför det förslag som MSB och Trafikverket har lämnat in med vårt så tror jag inte att vårt förslag blir sämre för dem. MSB och Trafikverket föreslår att Rakel-användarna ska flytta all sin kommunikation till Rakel G2, alltså att de kommersiella operatörerna helt förlorar sin relation med de berörda statliga kunderna. Vårt förslag innebär att bara kommunikation med särskilda krav säkerhet går via Rakel G2, precis som i dagens Rakel.

- EU-grannen Finland har skapat ett statligt bolag, Soumen Erillisverkot Oy, som har motsvarande uppdrag att etablera och driva Virve 2.0. Det har de gjort med samma utgångspunkt vad gäller EU:s regelverk för bland annat upphandling och konkurrens som gäller här i Sverige. Vi skulle kunna göra på liknande sätt. Fattar regeringen beslut nu kommer dessutom den slutliga migrationen till Sveriges Rakel G2 kunna ske innan de kommit så långt med motsvarande process i Finland.

TN: Hur är er dialog med Telia? De säger att de inte har något samarbete med er.

- Telia måste få svara för sig själva. Jag delar dock bilden att vi inte är avtalsparter. Men vi har en nära dialog och har självklart inte skickat in det här förslaget utan Telias vetskap, säger Kristina Ekengren.
Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108