De fyra stora operatörerna Tele2, Telenor, Telia och Tre uppmanar i ett brev till Finans-och Försvarsdepartementet att initiativ tas till en bättre dialog och samverkan mellan dem och Försvarsmakten för att säkerställa att 5G-utbyggnaden i Sverige verkligen tar fart.
Just nu hindras det arbetet genom sena eller i många fall uteblivna svar på sändarremisser, enligt skrivelsen skickad till civilminister Erik Slottner, försvarsminister Pål Jonson och Carl-Oskar Bohlin minister för civilt försvar.
Genom det så kallade sändarremissförfarandet ansöker operatörerna om att bygga ut sina 5G-nät så att de inte stör eller på annat sätt verkar menligt på Försvarsmaktens och FRA:s verksamheter.
Operatörerna skriver att de respekterar att hänsyn måste tas till dessa verksamheter men tycker det är problematiskt att svar på sändarremisser dröjer länge eller inte kommer alls. När svar lämnas så är avslag det vanligaste utfallet, vilket det oftast inte ges en motivering till.
"Att skäl till avslag inte kommuniceras till sökande part gör det omöjligt att avgöra om justeringar i den planerade utbyggnaden, såsom lägre effekt, annan riktning på antenner, reducerad höjd på master och torn etc., skulle kunna omhänderta de konkreta risker och problem som Försvarsmakten ser i det enskilda fallet och på så sätt erbjuda ett alternativ till att en planerad sändarplats inte får byggas över huvud taget", enligt skrivelsen.
Det innebär att den svenska 5G-utbyggnaden försenas och blir dyrare. Dessutom får många människor inte tillgång till ett välfungerande mobilnät, vilket även har en negativ inverkan på totalförsvaret.
En samexistens mellan mobilnät och Försvarsmaktens samt FRA:s verksamheter är möjlig i långt fler fann än vad som idag tillåts, menar operatörerna, men för att det ska ske behöver en snabbare och mer transparent samverkan etableras.
"Vi är övertygade om att eventuella anpassningar av mobiloperatörernas verksamhet, såsom att vidta åtgärder för att på ett säkert sätt kunna hantera den information som ett mer transparent remissförfarande skulle medföra, är möjliga att praktiskt hantera. Redan idag hanterar mobiloperatörerna känslig information av olika slag", skriver operatörerna och avslutar med:
"Med detta brev vill vi uppmana ledningarna för Finans- respektive Försvarsdepartementet att ta initiativ till en dialog om hur en sådan närmare, snabbare och mer transparent samverkan kunde etableras. Vi står, enskilt och tillsammans, till förfogande för fortsatta diskussioner i frågan".
Skrivelsen är signerad av Tele2:s ctio Yogesh Malik, Telenors cto Magnus Zetterberg, Telias cto Staffan Åkesson samt Tres cto Per Stigenberg.