Av allt att döma var Telia och Tre vinnarna i frekvensauktionen som tog slut i går. Detta eftersom båda operatörerna i praktiken ökade sitt spektruminnehav. I Telias fall, som betalade 78 miljoner kr mer än Net4Mobility, innebar auktionen en spektrumökning med drygt 60 procent i de aktuella banden. Något som framför allt kommer att ge utdelning i bättre överföringshastigheter då Telia historiskt har fått bygga ett väldigt tätt nät för att kompensera sin brist på frekvenser.
- Vi är väldigt nöjda med utfallet då dessa tre frekvensband har varit en svaghet i vår portfölj. Nu har vi fått en starkare portfölj till ett lägre pris än vad många spekulerat i att det skulle kosta, säger Staffan Åkesson, CTO och nätchef på Telia Sverige, till Telekomnyheterna.
Tre, som på förhand var mest oroligt för auktionsutfallet, ökade också sitt totala frekvensinnehav då man fick mer spektrum i 900 MHz-bandet, än vad man hade innan, samtidigt som man betalade klart mindre än konkurrenterna med sina 1 211,5 miljoner kr.
Även om Tele2 och Telenor med sitt gemensamma nätbolag Net4Mobility förlorade en tredjedel av sitt spektrum i de aktuella banden så är de nöjda.
- Resultaten i auktionen är vi mycket nöjda med. Vi följde vår strategi och har, tillsammans med Tele2, lyckats få den mängd spektrum vi har behov av framåt till ett bra pris. Nu kan vi fullfölja vår nätmodernisering enligt plan, säger Telenor Sveriges vd Bjørn Ivar Moen, till Telekomnyheterna.
Faktum är att mycket talar för att de båda operatörerna har haft så mycket spektrum tillsammans att de inte ens har använt allt spektrum överallt.
Dock kan man konstatera att Net4Mobility är de som fått betala mest av alla per MHz i auktionen.
Så summan av kardemumman är att alla operatörer är nöjda över både frekvensutrymme och kostnaden i auktionen. Förmodligen är Regeringen och staten de enda som inte är lika glada över auktionsresultatet. De hade säkert räknat med mer pengar till statskassan.