Luleå tekniska universitet ansluter sig till Telia och Ericssons innovationsprogram för 5G, NorthStar och får nu tillgång till nya tekniska förmågor som positionering, network slicing och edge computing.
Ericsson och Telias program skapades för att ge möjlighet till ett specialnät för innovation för att accelerera användningen av 5G inom industrin, framför allt med fokus på utveckling av smarta transportlösningar.
"Det känns oerhört kul att få välkomna Luleå tekniska universitet till NorthStar-programmet. Ännu en stor och viktig milstolpe i vårt samarbete som också är viktig för regionen. De massiva investeringar som nu görs på industrin och den gröna omställningen i Norr- och Västerbotten ställer stora krav på en robust och säker digital infrastruktur. Här spelar 5G en nyckelroll som är utvecklat för industriell tillämpning och samhällskritiska tjänster", säger Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef för Telias företagsaffär, i en kommentar.
LTU, Telia och Ericsson har haft ett samarbete i flera år och universitetet invigde 2019 den första gemensamma testmiljön för 5G på campus. Teknologin har sedan dess testats inom områden som vård, gruvindustrin samt energisektorn.
"Idag nyttjas testbädden av både små och stora bolag för att utforska framtida tjänster och applikationer. Den fyller även en viktig funktion för såväl forskning som samverkan på både nationell och internationell nivå", säger Karl Andersson, professor och dekan på Luleå tekniska universitet.
Ett av projekten som nu ska använda universitetets 5G-testbädd som ansluts till NorthStar har med elektrifiering och den gröna omställningen att göra. Det heter VISA/5G och är ett samarbete mellan LTU, Telia, Vattenfall, Ericsson, Hitachi Energy, Metrum och IETV och ska utforska hur 5G kan användas i smarta elnät för att optimera elförsörjningen och öka driftsäkerheten.