Sverige digitaliserades i ett väldigt tidigt skede och därför bedömer EU att vi ger ett stort bidrag till det kollektiva digitaliseringsarbetet inom unionen. Samtidigt påpekar EU-kommissionen i bilagan med specifika råd till Sverige att framstegen inom konnektivitet stannat av och att vi numera ligger rejält efter vad gäller 5G-uppkoppling, vilket det rapporterats mycket om den senaste tiden.
Till att börja med behöver Sverige öka satsningen på att utbilda fler specialister inom ICT-området. Även om andelen ICT-specialister i Sverige som är i arbete är långt över EU-genomsnittet (8,6 procent jämfört med 4,6 procent) så är det generella behovet inom EU inte tillgodosett. Fler studenter behöver uppmuntras till att rikta in sig mot ICT-segmentet, anser EU-kommissionen.
Med tanke på att det tidigt i bilagan förkunnas att vår 5G-utrullning ligger efter, är den andra rekommendationen att accelerera det arbetet inte särskilt förvånande. Bland annat bör Sverige analysera marknadens behov för oanvända spektrum i 26 GHz-bandet och dela ut det när det finns efterfrågan, för att snabba på användningen av 5G inom mer avancerade applikationer.
Vidare bör Sverige fortsätta ge sitt stöd till företag när det kommer till utveckling och användning av avancerad teknologi som AI, big data och molntjänster. Kommissionen skriver att Sverige i det här området ligger före EU-genomsnittet, eftersom våra företag i betydligt högre grad har en bra nivå av digital kunskap, men arbetet behöver fortsätta för att det övergripande EU-målet om digitalisering ska nås.
Sista rekommendationen gäller digitalisering av offentlig sektor. Här ligger Sverige också över genomsnittet men framöver behöver vi se till att alla har tillgång till en e-legitimation. Utöver det behöver investeringar som stödjer avancerad digital teknologi i den offentliga sektorn öka, skriver kommissionen.