Med investmentbolaget Stonepeak som ny storägare vill Cellnex växa sin affär i Sverige och Danmark och ska nu se över möjligheterna att göra strukturaffärer om tillfälle ges.
Det säger Cellnex Sveriges vd Staffan Lindbäck till Telekomnyheterna i en intervju om förvärvet, som aviserades av parterna förra veckan. Stonepeak köpte, som Telekomnyheterna rapporterat, 49 procent av Cellnex Nordics svenska och danska verksamhet för 730 miljoner euro, motsvarande 8,4 miljarder kr. Verksamheten i de två länderna består framför allt av Tres mobilmaster.
- Vi har jobbat aktivt med affären hela sommaren men samtalen har ju pågått längre än så. Stonepeak har en strategi som är i linje med Cellnex. De fokuserar på infrastruktur och har idag investeringar i fiber, datacenter och tornbolag utanför Europa. De är i sektorn och har en långsiktighet som vi också har. Det är grunden i vårt partnerskap, säger Lindbäck.
Affären väntas stärka Cellnex som företag och göra det bättre rustat för investeringar. Utöver det sker inga operationella förändringar, enligt Lindbäck.
Cellnex tillkännagav redan förra året att koncernen var redo för att sälja minoritetsposter på vissa marknader. Att sälja hela bolag eller majoritetsposter har aldrig varit aktuellt. Men strategin förändrades, uppger Lindbäck.
- Det har att göra med ett skifte i fokus till lönsamhet före tillväxt. Som ett led i det vill vi höja vårt kreditbetyg till Investment Grade hos ratinginstitutet Standard & Poors, senast i december 2024. Det är ett tydligt mål för företaget, säger han.
Förutom att fortsätta med sina befintliga kontraktuella åtaganden ska Cellnex nu titta på möjligheter att göra affärer. Med Stonepeak är den finansiella kapaciteten till det större men samtidigt kommer bolaget att vara väldigt händelsestyrt beroende på vilka möjligheter som dyker upp.
- Det skulle kunna handla om förvärv, eller andra samarbeten i till exempel nätbolag, som det gjorts i Italien och Polen. Det skulle kunna innebära att köpa en siteportfölj, där en operatör säljer ut sina torn eller tornbolag, till exempel. Det skulle vara intressant för oss. Men det ska i så fall vara en affär som ligger i linje med Cellnex strategi och som skapar värde för oss, säger Lindbäck.
I dagsläget finns inte riktigt möjligheten till liknande affärer, åtminstone inte i Sverige. Det kan bero på att vi har fyra stora operatörer som i dag är relativt välmående. Men möjligheterna kommer hit också och då vill Cellnex vara med.
- Vi ser inga uppenbara möjligheter i närtid. Inget tyder på att något kommer ske nu, men i Europa finns det en trend av den typen av affärer. Till exempel separering av verksamheten i nätbolag och tjänstebolag. Sen finns också konsolideringar. Det är en annan trend, en motsatt trend, men båda är livaktiga, säger Lindbäck avslutningsvis.