I dag har Internetstiftelsen släppt sin senaste rapport om svenskarna och internet och en av punkterna den kommer fram till är att många i Sverige tror att vår implementering av e-tjänster i offentlig sektor är bättre eller lika bra som i övriga Norden.
Nästan 30 procent tror att digitaliseringsgraden är bättre medan 42 procent tror att den är lika bra. Dessutom tror hela 58 procent att vi ligger före övriga Europa. Bara tio procent tror vi ligger efter övriga Norden och i den gruppen är det framför allt 80-talisterna som tror vi hamnat på efterkälken, enligt rapporten.
Svenskarnas tro verkar i alla fall inte ligga i linje med verkligheten, eller åtminstone inte den verklighet som nyligen beskrevs i EU-kommissionen och Capgeminis ranking över 35 länder i Europa och hur digitaliseringsgraden inom offentlig sektor ser ut.
På den rankingen ligger Sverige på 16:e plats. Förutom Finland, Danmark och Norge ligger även Malta, Estland och Turkiet före Sverige.
Förklaringen ligger i svensk offentlig sektors decentraliserade modell, där alla aktörer fattar beslut om e-tjänster individuellt. I Internetstiftelsens rapport har de som svarat på varför de tror vi ligger efter gett liknande kommentarer.
Den digitala vården, allt från enskilda e-tjänster, 1177.se, journalsystem, vaccinregister till hela den svenska samhällsstrukturen, lyfts fram som skäl till att vi ligger efter andra länder, enligt rapporten.
Hela rapporten finns att läsa här:
Läs mer