TechSverige anser att regeringen inte bör gå vidare med förslagen i Datalagringsbetänkandet eftersom de inte verkar vara förenliga med de avgöranden i EU-domstolen som föranlett utredningen.
Det skriver TechSverige i sitt remissyttrande till betänkandent.
Lagring av operatörernas data för brottsbekämpning har länge varit en omtvistad fråga och kantats av osäkerhet. Bland annat har EU-kommissionen stämt Sverige inför EU-domstolen, ett antal statliga utredningar har genomförts och en svensk domstolsprocess har lett till att myndighetsbeslut upphävts. Allt detta visar hur svårt det är att hitta balansen mellan tillgång till data för brottsbekämpning och rättigheter för personlig integritet.
"Osäkerhet blir ett stort problem när de marknadsaktörer som ska uppfylla regelverket inte kan vara säkra på vad som långsiktigt gäller", skriver TechSveriges näringspolitiske expert Robert Liljeström i yttrandet.
Den statliga utredningen om datalagring tillsattes 2021 för att se över hur nuvarande regelverk står sig i förhållande till ny praxis från EU-domstolen. TechSverige ser problem med förslagen.
"Att gå vidare med utredningens förslag riskerar leda till att en framtida reglering ogiltigförklaras med konsekvensen att all den tid och de pengar som behöver läggas ned för att uppfylla kraven i lagstiftningen blir helt eller delvis bortkastade. Långt ifrån den långsiktighet och förutsägbarhet som efterfrågas och som utgör en viktig grund för utvecklingen av ett digitalt Sverige", skriver Liljeström och uppger att TechSverige nu uppmanar regeringen att inte gå vidare med förslagen.
Fortsätt i stället med arbetet som började under EU-ordförandeskapet, med en expertgrupp för tillgång till data för en effektivare brottsbekämpning, menar TechSverige.
"En lösning på EU-nivå kan säkerställa att användarnas data omfattas av ett enhetligt och starkt skydd, undvika konflikter mellan olika nationella bestämmelser och säkerställa effektiviteten på EU:s inre marknad. Det skulle ta bort osäkerheten och innebära att aktörer i Sverige inte behöver bära oproportionerliga kostnader för att gång på gång utveckla nya tekniska lösningar och arbetssätt", skriver Liljeström.