Trots den senaste tidens svarta rubriker kring Hexatronic har bolaget en positiv syn på marknaden och vd Henrik Larsson-Lyon tror på en successiv återhämtning när det gäller marknadsutsikterna på medellång sikt.
Den senaste veckan har dock varit tung med ännu en vinstvarning tillsammans med beskedet att 160 medarbetare varslas eller sägs upp.
- Av de 160 är det knappt 50 som är anställda i Sverige. Varslet avser personal vid vår produktionsanläggning i Hudiksvall, men även en del tjänstemän. Övriga varsel och uppsägningar kommer att ske i USA, Österrike och Korea, säger Henrik Larsson-Lyon, när Telekomnyheterna träffar honom.
Bakgrunden till neddragningarna är en lägre efterfrågan på så gott som alla marknader där Hexatronic är verksamt. Något som har drabbat alla aktörer på marknaden.
- Framför allt handlar det här om att kapital kostar alltmer nu när räntorna är högre. Därmed drar framför allt de större operatörerna med tunga balansräkningar ner på sin capex. Däremot ser vi att kunder som är private equity-finansierade, framför allt i England och USA, ser positivt på marknadssituationen och passar på att ta marknadsandelar när de stora aktörerna håller igen.
Sverige står i dag för cirka 10 procent av Hexatronic-koncernens omsättning och även här har det varit en märkbar inbromsning. Det tredje kvartalet i år var omsättningen cirka 15 procent lägre än under motsvarande period förra året.
- FTTH är väldigt moget i Sverige och är helt beroende av stödpengarna som delas ut. Samtidigt blir det allt längre sträckor som byggs för att nå de sista byggnaderna, varvid mer utrustning behövs. Vi tror även att det kommer att behövas mer investeringar i transportnät i Sverige. Man behöver förstärka nätet mellan städer med mer kapacitet.
- En annan god marknad är den försäljning vi har till mobiloperatörerna med hybridkablage. Däremot har vi ännu inte sett till några satsningar på fiber för att få ut 5G-nätet och dess högre hastigheter. Här har USA kommit mycket längre, säger Henrik Larsson-Lyon.
Hexatronics Nordeuropachef Magnus Angermund pekar även på att den säkerhetsrelaterade marknaden ökar även om den inte kommer att kompensera för hela den vikande FTTH-försäljningen.
- Säkerhetsförsäljningen avser både försvarsindustrin och privata säkerhetslösningar där bland annat säkerhetskameror är en växande marknad. I Sverige finns i dag planer på att installera många tusentals övervakningskameror vilket ändå är väldigt lite jämfört med många andra länder ute i Europa, säger Magnus Angermund som även pekar på Finland som en allt viktigare marknad för FTTH.
- Sverige och Norge är ungefär lika långt utbyggda när det gäller FTTH, men Finland kommer att fortsätta öka under åtminstone tre år till. Marknaden är inte lika stor som den svenska och framför allt är det många tätorter och städer som är helt obyggda. Investeringscaset för många operatörer ser bra ut, menar Magnus Angermund.