De globala teknikjättarna har stark kontroll över de nordiska ländernas digitala infrastruktur på grund av den alltmer omfattande digitaliseringen av samhällena.
Teknikbolagen har starkast ställning i Danmark, medan Norges nationella och offentliga institutioner fortfarande lyckas behålla större inflytande över internet. Det framgår av en ny bok publicerad av Nordicom vid Göteborgs universitet, där forskare från Köpenhamns universitet undersökt hur den digitala infrastrukturen i Danmark, Finland, Norge och Sverige ser ut och kontrolleras.
"Vi ser en gradvis övergång från att nationella institutioner med starka band till välfärdsstaten har haft kontrollen över de underliggande kommunikationssystemen i den analoga tidsåldern, till att nya, kommersiella aktörer tar över makten över allt fler digitala kommunikationsmiljöer", säger Signe Sophus Lai, som skrivit boken tillsammans med Sofie Flensburg. Rapportförfattarna är båda forskare vid Center for Tracking and Society vid Institutionen för kommunikation vid Köpenhamns universitet.
Genom forskningen har de noterat hur välfärdsstaten blir alltmer beroende av teknikjättarna när de tar över större delar av den digitala infrastrukturen.
Forskarna har även noterat hur Sverige, Danmark, Finland och Norge skiljer sig i sammanhanget.
"De skillnader vi har identifierat i våra analyser visar att nationella stater fortfarande har en viktig påverkan på internets utveckling. Även om EU naturligtvis spelar en viktig roll i den framtida regleringen av internet, är det inte uteslutet för nationella politiker att påverka hur de digitala kommunikationssystemen utvecklas. Det handlar om att identifiera hur makten fördelas och skapa en kunskapsbas som kan övervakas och slutligen reglera utifrån. Just nu saknas den kunskapsbasen, och det är det vi har arbetat på med den här boken", säger Signe Sophus Lai.
Hela boken finns att ladda ner
här.