Charlotta Kvarnström, partner och nordisk ansvarig för EY inom teknik, media och telekommunikationssektorn, diskuterar i vår näst sista julartikel hotet och möjligheterna med AI, att ett stabilare ränteläge väntas leda till fler företagstransaktioner samt hur frågan om 5G-intäktsgenerering, tillväxt och lönsamhet förblir viktig för branschen.
TN: Vilka ser du som de viktigaste händelserna på telekommarknaden under 2023?
Utvecklingen av Gen AI påverkar alla branscher avsevärt och telekom är inget undantag. I vår studie Top 10 risks in telecommunications 2024 konstateras att sextioåtta procent av telekomföretag globalt inte gör tillräckligt för att hantera de oavsiktliga konsekvenserna av AI. Samtidigt tror 53% av telekomföretagen att kostnaderna för cyberbrott kommer att överstiga 3 miljoner dollar år 2023, upp från 40% från föregående år så proaktiv hantering av dessa risker kommer att vara avgörande och representerar en stor förändring i branschen. En annan viktig fråga är de ökade levnadskostnaderna och dess påverkan på vår konsumtion. Även om endast 16% av konsumenterna aktivt minskar sina utgifter för fasta och mobila anslutningar, är streamingmarknaden hårt drabbad och många letar efter bättre erbjudanden på produkter och tjänster.
Den geoekonomiska situationen har påverkat värderingen av bolag och tillgångar med en avvaktande marknad som resultat.
TN: Vad har varit era största framgångar under året?
EY har stark branschexpertis inom telekom och inom bland annat strategisk rådgivning, M&A, verksamhetseffektivisering, tillväxtagendan och cybersäkerhet. På tekniksidan har vi nyligen investerat 1,4 miljarder USD i vår egen AI-platform EY.ai som dels förstärker våra kundlösningar och dels bidrar till att vi ännu bättre kan bistå våra kunder kring både proaktiv och holistisk riskhantering samt skapande och realisering av affärsvärde. Vi är stolta och glada över att vi under året ha arbetat med majoriteten av de största transaktionerna i marknaden, både i Norden och Europa, och att vi samarbetar med våra kunder och partners inom hela spektrumet av telekombranschen.
TN: På vilket sätt har den pågående lågkonjunkturen påverkat er verksamhet?
Vi har haft en fin tillväxt och hos våra kunder ser vi ett fokusskifte baserat på den geoekonomiska- och den tekniska utvecklingen samt de regulatoriska förändringarna. Baserat på våra kompetenser anpassar vi kontinuerligt våra lösningar och affärsmodeller för att ännu bättre passa kundernas behov, exempelvis genom att hjälpa dem förbättra lönsamhet och frigöra kapital.
TN: Hur tror du att 2024 kommer att bli för er?
2024 bygger på fortsatt fokus kring ökade transparenskrav, ökade compliancekrav och globala minimiskatter. Nya EU-regleringar träder i kraft redan under 2024, exempelvis för skydd i digital verksamhet och CSRD, med ett behov av beredskap för nya legala ramverk för digitala aktörer och aktörer som upprätthåller den digitala infrastrukturen. Här kan vi hjälpa våra kunder att vara rätt rustade. Ny teknik, exempelvis Gen AI, kommer att ha en fortsatt snabb utveckling och våra kompetenser matchar marknadens och kundernas behov väldigt väl. Vi ser fram emot ett spännande 2024 med fina samarbeten med våra kunder och partners i det större ekosystemet.
TN: Vad tror du kommer att bli de viktigaste frågorna för telekombranschen under 2024?
De ökade levnadskostnaderna och branschens respons till konsumenterna förblir en betydande risk inför 2024. Vi kommer att se en fortsatt snabb utveckling av Gen AI och behovet av etiska ramverk, säkerhet och proaktiv riskhantering blir allt viktigare, samt hur AI som möjliggörare kan maximera affärsvärde inklusive hur strategiska partnerskap kan accelerera detta. Hållbarhetsfrågan och frågan om 5G-intäktsgenerering, tillväxt och lönsamhet kommer fortsatt att vara viktiga frågor för branschen. Så snart ränteläget har stabiliserat sig så kommer vi också att se ökad M&A-aktivitet på marknaden då många aktörer fortsatt måste se över sina portföljer. Och slutligen skulle jag understryka frågan om hur man säkerställer den strategiska framtida kompetens som behövs.