Sedan den 1 januari finns nya EU-krav på drönarmodeller som ska säljas på den inre marknaden.
Svenska organisationer har nu genom SIS (Svenska Institutet för Standarder) och dess kommitté för obemannade luftfartyg möjlighet att påverka de detaljerade kraven på drönare som ska gälla i hela Europa inom ett år. Telia, MSB, Transportstyrelsen, Lunds universitet samt RISE är några av aktörerna som är med i kommittén.
"Utvecklingen går snabbt framåt. Tidigare var det bara reglerat hur drönare får användas, nu ställs också krav på att nya modeller som säljs inom EU ska vara C-klassade och CE-märkta", säger Erik Jangren, flygteknisk inspektör på Transportstyrelsen, marknadskontrollmyndigheten för drönare som inte är leksaker.
En övergångsperiod kommer gälla där det kommer finnas både C-klassade och icke C-klassade drönare på marknaden. De detaljerade kraven ska finnas i en serie europeiska standarder som nu tas fram och sedermera harmoniseras mot EU-förordningar senast under det första kvartalet 2025.
"Det finns ett stort värde i att kunna följa vad som händer inom den internationella standardiseringen av det här expansiva området. Genom att delta i kommittén har du möjligheten att påverka de internationella standarder som kommer att bli morgondagens marknadskrav för drönare", säger Rasmus Lundqvist, forskare på RISE och ordförande i SIS kommitté för obemannade luftfartyg.