Inte helt oväntat dömer MSB ut Teracoms förslag om hur nästa generations blåljusnät, Rakel G2, ska byggas. Det framgår av den rapport som myndigheten har överlämnat till försvarsdepartementet i dag.
"MSB:s sammantagna bedömning är att det inte är ändamålsenligt att utgå från Teracoms förslag vid ett beslut om statliga investeringar i Rakel G2", skriver MSB och fortsätter.
"Den rättsliga analysen visar att det finns upphandlingsrättsliga risker och statsstödsaspekter som kan påverka förutsättningarna att ge Teracom ett samhällsuppdrag i enlighet med deras förslag. Kraven på annonsering i upphandlingslagstiftningen begränsar också MSB:s möjligheter att anskaffa nättjänster av Teracom utan föregående konkurrensutsättning enligt förslaget. Bedömningen är vidare att Teracom omfattas av upphandlingsregleringen vid anskaffningen av egna underleverantörer vilket behöver beaktas i ett genomförande.
Teracoms förslag utgår inte ifrån tidigare utredningar eller kravställningar i regeringens uppdragsbeskrivning. Förslaget har inte tillräckligt identifierat användarnas behov, tagit höjd för gränsöverskridande samverkan eller synergier med andra statliga investeringar i digital infrastruktur. Tidsplanen och kostnadsberäkningarna i Teracoms förslag kan därför inte anses som rimliga och de av Teracom utlovade kostnadsfördelarna bedöms utebli.
MSB bedömer att Rakel G2 utgörs av säkerhetskänslig verksamhet och därmed ska säkerhetsskyddslagstiftningen tillämpas och verksamhetsutövaren behöver därför vidta åtgärder i enlighet med lagstiftningen. Nödvändiga säkerhetsskyddsanalyser och samråd med tillsynsmyndigheter är inte genomförda avseende Teracoms förslag, något som kommer påverka föreslagen tidsplan negativt.
Beslut kring investering för Rakel G2 behövs redan under 2024 eftersom ytterligare förskjutningar i tidsplanen medför att livscykelhanteringen av nuvarande Rakel behöver påbörjas under 2025 till en total kostnad om cirka 7,3 miljarder kronor fram till 2035."
Av rapporten framgår även att MSB vill ha 5,9 miljarder kr för budgetperioden 2024-2028, för att komma igång med utbyggnaden av det nya blåljusnätet.
"MSB förordar att beslut fattas med innebörden att 5,9 miljarder kronor tilldelas som en ram för budgetperioden 2024-2028.
Detta beslut bör utgöra det första av flera successiva investeringsbeslut på väg mot målbilden där det totala finansieringsbehovet för investering och drift bedömts i det underlag som Trafikverket och MSB redovisade i februari 2023."
Telekomnyheterna kommer att återkomma med mer detaljer kring MSB:s redovisning, så snart vi har hunnit läsa rapporten i detalj.
Vill du läsa MSB:s analys så skicka ett mejl till info@telekomnyheterna.se (endast för prenumeranter), så mejlar vi den.