Post- och telestyrelsen redovisar i en ny rapport till regeringen sitt arbete för ett starkare civilförsvar samt totalförsvarsplanering under 2023.
När den befintliga strukturen för svensk beredskap inrättades 2022 blev PTS sektorsansvarig myndighet för elektroniska kommunikationer och post. Under fjolåret har myndigheten arbetat aktivt med utveckling av sektorsansvaret.
Myndigheten har bland annat fortsatt sitt samarbete med Stadsnätsföreningen för att säkerställa resurser för reparation av fibernät. Dessutom har ett pilotprojekt på Gotland för reservkraft till mobilnät avslutats, där erfarenheterna ska tas vidare till svenska fastlandet.
Utöver det har arbetet med att införa prioritetsfunktioner i mobilnät och möjligheter till nationell roaming vid höjd beredskap fortsatt.
Det var under hösten 2022 som PTS inledde en förstudie över hur nationell roaming kan implementeras i mobilnät och aktiveras vid höjd beredskap. Den omfattar olika tekniska, kommersiella och legala förutsättningar för att säkerställa en framtida lösning som uppfyller behoven men som inte snedvrider konkurrensen på marknaden.
De fyra stora operatörerna Telia, Tre, Telenor och Tele2 samarbetade med PTS under studiefasen, vilket Telekomnyheterna rapporterat om.
"Tidigt i förstudien klargjorde operatörerna att de såg en risk i att möjligheten till nationell roaming, om den aktiveras i fredstida krissituationer, tar bort operatörernas incitament att bygga en resilient nätinfrastruktur på kommersiell grund. En möjlighet till lösning föreslås omfatta samtliga fyra operatörers abonnemang för mobiler/smartphones och att aktivering alltid görs för samtliga abonnemang. IoT- abonnemang omfattas tills vidare inte. Målet är att tidsåtgången från beslut till aktivering ska vara mycket kort. Planen är att fatta beslut om införande under våren 2024", skriver PTS i rapporten.