NYHETSARKIVET
14 mar 2024 12:07
Teracom: Vi ställer oss inte bakom MSB:s Rakel
En månad efter att MSB lämnat in redovisningen av alternativa förslag (Teracoms förslag, - red.) gällande Rakel G2 svarar nu Teracom att bolaget inte ställer sig bakom utredningens slutsatser.

Som Telekomnyheterna rapporterat så dömdes Teracoms alternativa förslag från förra året ut i MSB:s rapport. Några av hindren som framfördes var upphandlingsrättsliga risker, andra statsstödsaspekter samt bedömningen att Teracoms förslag inte utgått från tidigare utredningar eller kravställningar i regeringens uppdragsbeskrivning för det nya blåljusnätet. MSB ansåg inte heller att den tidsplan och kostnadsberäkning Teracom redovisade var rimliga.

Så här svarar Teracoms vd Åsa Sundberg på utredningen:

"Teracoms förslag till etablering, drift av Rakel Generation 2 och migration av Rakel, bygger på djup kunskap om såväl moderna mobillösningar som vad krävs för bytet till en ny lösning. Förslaget bygger i stor utsträckning på befintliga förmågor, och de etableringar som krävs för att uppnå tillräcklig säkerhet och robusthet skiljer sig inte från vår verksamhet i övrigt. Sammantaget ger det en låg risknivå när det gäller tid och kostnad. Med Teracoms samlade förmågor och befintlig verksamhet kan lösningen implementeras enligt den tidsplan som redovisats.

Vi kan svara upp till de frågeställningar som tas upp i MSB:s redovisning och ställer oss därför inte bakom slutsatserna. Under beredningen i Regeringskansliet är vi beredda att göra förtydliganden om så önskas."

I sitt ursprungliga förslag för etableringen av nya Rakel G2 tillsammans med Trafikverket uppgav MSB att det skulle krävas en samlad investering på 11,2 miljarder kr från 2024 till 2040, vilket skulle täcka etablering och utrullning av eget nät samt återinvesteringar. Utöver det skulle driftskostnaderna uppgå till 17,9 miljarder kr.

Teracoms förslag framhävde att det inte skulle krävas kapital för etableringsinvesteringar. Teracom bedömde i stället att driftskostnaden skulle bli 800 miljoner kr per år, där en årlig förvaltningsinvestering om 150 miljoner kr för robusthet och täckning finns inbakad.
Kostnader är dock inte det enda som borde prioriteras, löd svaret från Ronny Harpe, verksamhetschef på MSB för avdelningen för cybersäkerhet och säkra kommunikationer.

- Om kostnadsnivåer prioriteras högre än behovet av nationella skyddsvärden, statlig rådighet, robusthet och tillgänglighet så äventyras Sveriges förmåga till samverkan och ledning för samhällsviktiga aktörer markant, sa han till Telekomnyheterna då.

I analysen av Teracoms förslag reviderade MSB ner sin ursprungliga kalkyl till 5,9 miljarder kr för perioden fram till 2028. Däremot påpekade myndigheten att valet av Teracom skulle innebär långa och överklagade upphandlingsprocesser som skulle innebära att befintliga Rakel-nätet skulle behöva drivas vidare efter 2030, något den bedömer kosta 7,3 miljarder kr mellan 2025 och 2034.
Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108