Post- och telestyrelsen är inte behörigt att fatta beslut i det så kallade säkerhetsmålet där myndigheten har krävt Telia på 15 miljoner kr. Det skriver operatören i sin senaste inlaga i målet.
Efter att PTS återigen utvecklat varför det är uppenbart att signalskyddstjänsten ingår i säkerhetskänslig verksamhet hos Telia har operatören därefter justerat sina yrkanden. Nu menar Telia att PTS beslut helt ska undanröjas eftersom myndigheten inte är behörig att meddela beslut enligt säkerhetsskyddslagen i fråga om signalskyddstjänsten.
I stället är det Försvarets materielverk som är behörig myndighet för tjänsten, enligt skrivelsen till förvaltningsrätten från Telias jurister, som hänvisar till säkerhetsskyddsförordningen.
Operatören uppger också att den nyligen fått en skrivelse från FMV med information inom säkerhetsskyddsområdet. Där uppmanas Telia att bedöma om bolaget bedriver säkerhetskänslig verksamhet inom området försvarsmaterial och som exempel nämns förfogande över signalskyddsmateriel, signalskyddsnycklar eller att aktören innehar signalskyddsbefattningar.
Telia har frågat FMV med anledning av skrivelsen om tillsynsansvaret över Telias signalskyddsverksamhet är fördelat mellan FMV och PTS, men ännu inte fått svar.
Däremot anser operatören att förfogande över materialet inte ligger inom ramen för elektronisk kommunikation enligt lagens definitioner och att det därför inte framgår på vilken grund PTS ska anses vara behörig att fatta beslut.
"För att PTS ska anses vara behörig att fatta beslut om signalskydd behöver behörigheten framgå av lag eller förordning. Informella överenskommelser mellan myndigheter kan inte ge myndigheter behörigheter som inte framgår av lag eller förordning", skriver Telia.
PTS har svarat på yttrandet och anser att det saknar grund. Myndigheten delar inte uppfattningen att signalskyddstjänst ingår i området försvarsmateriel och är FMV:s ansvar.
Parterna har efter denna skriftväxling haft en muntlig förhandling i förvaltningsrätten. Efter den har Telias ombud begärt att få komma in med ytterligare ett yttrande, som ska lämnas in senast idag den 20 mars.