Civilminister Erik Slottner har svarat på en fråga från den socialdemokratiske riksdagsledamoten Adrian Magnusson om hur han och regeringen ska säkerställa att avvecklingen av 2G/3G sker på ett sätt som inte leder till skada för konsumenter och verksamheter.
Magnusson nämnde att det enligt PTS framgår att Sverige tillhör de länder som valt att avveckla den gamla teknologin snabbast. Han välkomnade övergången till ny teknologi men varnade för riskerna och ville veta om civilministern bland annat fått garantier från mobiloperatörerna att övergången sker på ett sätt som inte leder till skada för privatpersoner samt privata och offentliga organisationer. Om inte, ville Magnusson veta vad Slottner planerar för åtgärder.
Statsrådet Erik Slottner svarar med att operatörerna bland annat informerat PTS om att den gamla tekniken inte kommer avvecklas "med mindre än att möjligheterna till vanliga 112-samtal är lika bra eller bättre med 4G och 5G."
Han meddelar också att utfasningen kommunicerats av operatörerna redan i oktober 2020 och att PTS sedan dess haft flera informationsmöten. Den 25 april ska myndigheten ha ett nytt informationsmöte där operatörerna ska redogöra för arbetet i nuläget.
"Regeringen har gett PTS i uppdrag att följa avvecklingen av 2G- och 3G-näten samt vilka informationsinsatser som genomförs med anledning av avvecklingen. PTS ska även bevaka vilka ersättningslösningar som erbjuds i de fall elektroniska kommunikationstjänster har varit beroende av 2G- eller 3G-nätet. Vid behov ska myndigheteten rapportera och föreslå åtgärder till regeringen", skriver Slottner.
Statsrådet nämner även att Konsumentverket förra året genomfört en informationsinsats mot näringsidkare och konsumenter och att det finns en skyldighet att informera konsumenten om varor som säljs kommer påverkas av avvecklingen.
Dock noterade ju Konsumentverket nyligen att många näringsidkare fortfarande säljer produkter som väntas sluta fungera när 2G- och 3G släcks ner utan att lämna vidare information om detta, vilket Telekomnyheterna rapporterat om.
Just operatörerna klarade sig undan den här kritiken, men så sent som för två dagar sedan noterade Tele2 IoT och Addsecure i ett webbinarium om ämnet att det finns många i konnektivitetsbranschen som inte verkar vara fullt förberedda på vad som komma skall.