Idag lanseras ett stort projekt för ödrift av internet i Värmland för att kunna säkerställa fortsatt internetuppkoppling och drift för användning av samhällsviktiga tjänster ifall förbindelsen till yttervärlden skulle gå ner.
Arbetet är en del av Karlstads kommuns fokus på att skapa en robust digital infrastruktur, bidra till svensk motståndskraft och stärka den civila beredskapen. Projektet heter "Robust region ödrift internet" och uppges vara unik för Sverige, om inte för hela världen, och ska lanseras idag på Karlstads universitet. Förhoppningen är att konceptet kan kopieras till övriga svenska regioner och kanske även utanför landets gränser.
- Man kan säga att det här är en blandning av ett forskningsprojekt och ett kommersiellt projekt, säger Hafsteinn Jonsson, affärsutvecklare på stadsnät, Karlstads Energi till Telekomnyheterna.
Projektet är ett samarbete där Karlstads Energi, Karlstads kommun, , Compare, NWT-gruppen, Netnod, Karlstads universitet och Mittnät är inblandade. På dagens lansering och paneldiskussion deltar dessa organisationer och får dessutom sällskap av Totalförsvarets forskningsinstitut (Foi) och Post- och telestyrelsen.
Idén har funnits länge på olika håll men det har tagit tid att dra i gång eftersom det är ett arbete som kräver mycket från myndigheter och andra verksamheter, inte minst när det kommer till samverkan. Men arbetet behövs. Om förbindelsen bryts helt i Stockholm så går internet i till exempel Karlstad ner helt och medborgare kommer förlora möjligheten att använda nödvändiga funktioner som bankID, betalningar eller 1177.
- Vi gör en ödrift på internet i projektet och vår tanke är att om förbindelsen med omvärlden går ner så ska vi kunna fortsätta köra internet i området med trafikutbyte med tid och frekvens, så att vi åtminstone kan använda rudimentära funktioner, säger Hafsteinn och tillägger:
- Sen hoppas vi att projektet blir lyckat så att andra områden kan kopiera konceptet och göra det på samma sätt.
En till tanke med projektet är att stärka normaldriften av internet i regionen generellt, vilket kan göra det ännu mer lockande för andra verksamheter att etablera sig i.
Efter lanseringen idag sätter ett tufft projektarbete i gång och Hafsteinn flaggar för att det kan ta lång tid innan det fungerar fullt ut.
- Vi vet att det blir ett svårt arbete men det är därför vi gör det och det är därför det kommer bli roligt. Fungerar det så gynnar detta inte bara oss utan alla andra regioner i Sverige, avslutar han.