Telekområdgivarna föreslår att Finansdepartementet ser över den nuvarande konsumentlagstiftningen och gör en ändring i e-handelslagen.
Förslaget gäller informationskravet som ställs på att ange en öppen e-postadress till kundtjänst. För närvarande finns det motstridiga krav i lagstiftningen som försvårar för operatörerna och för kunderna. PTS föreskrifter kräver nämligen att uppgifter som överförs via internet ska skyddas genom kryptering, något som blir tekniskt omöjligt om uppgifterna skickas via en öppen e-postadress. Konsumentverket har samtidigt valt att utöva tillsyn av operatörernas kontaktvägar utifrån sin tolkning av kravet på öppen e-postadress enligt e-handelslagen.
Reglerna är svåra att uppfylla och ofta hänvisas kunden vidare till en annan kontaktväg för att operatörerna ska kunna göra en autentisering samt återkomma med ett krypterat svar. Hela processen leder till fördröjningar av kundärendet och det hade varit bättre om kontakt med operatören kunde ske genom ett krypterat webbformulär eller meddelanden via en säker onlinemiljö som nås med inloggning.
"Förslaget innebär i korthet att den leverantör av tjänster som omfattas av e-handelslagen ska kunna välja mellan att ange en e-postadress eller en annan elektronisk kontaktväg för kundkontakt, som exempelvis en chatt, ett webbformulär eller meddelanden som skickas via en annan typ av säker onlinemiljö. Det är dock viktigt att kunden även i fortsättningen enkelt kan spara ner och dokumentera dialogen, exempelvis via 'mina sidor'", skriver Telekområdgivarna.
Den nuvarande e-handelslagen tillkom i början av 2000-talet, men i takt med teknikutvecklingen har operatörerna tagit fram nya och säkra digitala kontaktvägar.
"I samverkan med bransch och myndigheter bör vi tillsammans kunna hjälpa konsumenter att använda sig av rätt kontaktvägar för snabb och smidig hjälp i sitt ärende utan att hindra den tekniska utvecklingen samtidigt som uppställda säkerhetskrav uppfylls", säger Victoria Andersson, chef för juridik och marknad på Telekområdgivarna.