Mobiloperatören Tres vd Haval van Drumpt är orolig över att EU tydligt halkar efter inom informations- och kommunikationsteknikområdet. Sverige och andra medlemsländer bör nu ta till kraftfulla åtgärder inför den kommande mandatperioden för att säkerställa att EU-områdets digitala konkurrenskraft förbättras, skriver han i en debattartikel.
Tre har tagit fram en ny rapport med tre förslag på viktiga frågor som Sverige skulle behöva driva i det kommande arbetet. Ett av dem är att se till att EU inrättar en kommissionär för global konkurrenskraft.
"Det behövs en kraftfull funktion i EU-systemet för att granska nya förslag utifrån ett kostnads- och konkurrensperspektiv - med fokus på Europas förmåga att hävda sig på den globala marknaden. Ända sedan inre marknaden skapades har EU:s fokus legat på att öka konkurrensen inom EU", skriver han och tillägger:
"Frånvaron av stora, pan-europeiska bolag som kan konkurrera med magnificent seven och forska fram ny teknik är en akilleshäl för Europa. Nu måste vi bli mer realistiska och tillåta European Champions att växa sig stora på den gemensamma hemmamarknaden."
Han menar också att EU har en förmåga att överreglera befintliga verksamheter och driva långa processer mot amerikanska storbolag. Dessutom har några av de senaste årens IT-relaterade regleringar som GDPR och Digital Services Act bara ökat kostnaderna för bolagen samt hämmat det europeiska digitala näringslivet.
Det andra förslaget handlar om att bygga en starkare europeisk telekomsektor och det görs genom att lära av framgångarna med 3G och misstagen med 5G.
"Europa behöver starkare, lönsammare telekombolag och en bättre regleringsmodell inför 6G. Det behövs därför en Digital Deal för kommande femårsperiod som sätter avreglering och konkurrenskraft i fokus. EU bör inrätta en digital återhämtningsfond i syfte att bygga ikapp 5G och ta täten i 6G", skriver van Drumpt.
Sist men inte minst: EU behöver göras skattemässigt mer gynnsamt för att locka de 20 miljoner specialister inom informations- och kommunikationsteknik som enligt kommissionen behövs till år 2030.
En låg, harmoniserad europeisk expertskatt för att locka spetskompetens
Skulle kunna vara en väg att gå, menar van Drumpt.