Västra Götalandsregionen är mitt uppe i ett omfattande program där den ska bygga ett privat 5G-nät inom regionen och har nu efter en upphandling valt fem olika ramavtalsleverantörer för RAN.
Av tilldelningsbeslutet framgår att regionen tecknat avtal med Ericsson, Sitemax, Swedish Northcom, Telia Cygate och Telpartner Sverige.
Regionens program med att bli en operatör med egen rådighet som ska bygga ett privat 5G-nät har sitt ursprung i sjukvården, uppger Tony Hertz, programledare för programmet VGR-5G till Telekomnyheterna. De gamla DECT-telefonerna som använts ska avvecklas på grund av att tekniken är obsolet och efter en studie landade regionstyret i att det ska ersättas med mobil teknologi.
- Vår tanke med att göra det är att det kommer leda till hisnande parallelleffekter med regionens andra verksamheter. Fokus är på att börja med det här inom hälso- och sjukvården men planen är att installera det här på regionens alla verksamhetskritiska platser, säger Hertz.
Sedan maj samarbetar regionen också med MSB och Trafikverket där parterna utreder hur de ska kunna koppla ihop sina 5G-nät i framtiden. Det är ett arbete som Hertz tror kommer vara till stor hjälp i VGR:s arbete som operatör.
Ett exempel är att det framtida, nya blåljusnätet Rakel sömlöst ska kunna fungera i Västra Götalandsregionens 5G-inomhusnät, enligt Hertz.
Upphandlingen för RAN och tillhörande tjänster startade i maj. Kopplat till detta ramavtal ska sedan en så kallad förnyad konkurrensutsättning göras. Därefter är nästa steg att börja det skarpa arbetet med ett eget nät på ett av regionens sjukhus.
- Under 2025 är tanken att vi ska se första skarpa signalen på ett sjukhus, säger Hertz.
Hertz uppger också att VGR nu ser över befintliga avtal för att göra en bedömning av hur man ska anskaffa kärnnäten.