Efter att Telekomnyheterna i gårdagens utgåva ifrågasatt Stadsnätsförenings höjda tonläge där man menar att privat delägarskap i stadsnät skulle leda till ökad risk för spioneri och där man menar att många kunder inte förstår att de behöver bättre bredband än 5G, går nu stadsnätsföreningen i svaromål. Föreningen har även bett advokater från deras egenupphandlade advokatbyrå kommentera.
Så här skriver föreningens vd Mikael Ek till Telekomnyheterna:
"Vi befinner oss i en digitalisering av samhället där alla blir helt beroende av en uppkoppling. Många medborgare och företag har flyttat ut sitt liv på nätet och snart kommer den offentliga apparaten att vara digitaliserad där kommunerna kommer stå för en mycket stor del.
Samhället befinner sig därför i ett sårbart läge. Med ett digitalt liv så ökar behovet av att skydda samhället och dess invånare från intrång, spioneri och integritetskränkningar. Från Stadsnätsföreningens sida så är vi bekymrade över att offentliga beslutsfattare inte är tillräckligt medvetna om eller är tillräckligt insatta i de riskerna vilket kan leda till beslut som över tiden får stora konsekvenser.
Från Stadsnätsföreningens sida är vi måna om en saklig branschdebatt. När vi ser hur aktörer, som själva vill investera i fiberinfrastruktur, försöker tona ner de risker som finns så blir vi ytterligare bekymrade. Det kan i flera fall handla om aktörer som också vi har ett stort förtroende för, men som efter en framtida ägarförändring inte har samma kompetens i bolaget eller för den delen erbjuder samma tillförlitlighet kopplat till ägande av en samhällsviktig infrastruktur.
Vårt syfte är med andra ord inte att vara alarmistiska men när medvetna otydligheter sprids i debatten så ser vi det som vår roll att agera."
På uppdrag av Stadsnätsföreningen har Advokatbyrån Reuterman gett en kommentar på "de juridiska förutsättningarna".
"Juridik är sällan glasklar. Just därför är det bekymmersamt när risker lättvindigt avfärdas och att avtal med exempelvis hembudsklausuler beskrivs som vattentäta. Klart står är att total rådighet över ett bolags verksamhet har man när man står som ensam ägare. Påståendet att det inte finns risker med att det exempelvis sker förändringar längre upp i ägarledet eller andra händelser som kan påverka en kommuns syn på en medägare känner vi inte igen. Kommunen som ägare och dess bolag är f.ö. omgärdade av olika lagar och regler som komplicerar delägarskap", skriver Amir Daneshpip och Christian Martinsson verksamma på Reuterman Advokatbyrå.