Bransch- och intresseorganisationen Sveriges Allmännyttas jurister har också gett sin syn på den långdragna processen mellan Halmstad Fastighets AB och kommunikationsoperatören iTux, en fråga som kan innebära stora konsekvenser för de svenska stadsnäten.
Sveriges Allmännytta har fått en fråga om HFAB-domen i Högsta förvaltningsdomstolen och hur den påverkar kommunala bostadsaktiebolag att tillämpa undantaget för intern upphandling i samband med affärer inom kommunens koncerner. För övrigt är det en ofta mottagen fråga för Sveriges Allmännytta också, skriver organisationen.
Juristen Carin Carlsson inleder med att säga att frågan är komplex och att det inte finns några enkla slutsatser att dra, men hennes övriga resonemang är förmodligen ingen munter läsning för kommunala bostadsbolag eller stadsnät.
"Oavsett möjligheterna att tillämpa undantaget för intern upphandling bör den inledande frågan alltid vara om avtalet är affärsmässigt eller inte. Enligt Allbolagen ska ett kommunalt allmännyttigt bostadsföretag alltid utgå från vad som är bäst för bolaget och endast vidta åtgärder som är lönsamma. Det kan således inte betraktas som affärsmässigt att ingå ett avtal med ägarkommunen och/eller ett kommunalt systerbolag om det är till ekonomisk nackdel för bolaget. Att det är en bra affär för kommunkoncernen som helhet innebär inte att kravet om affärsmässighet är uppfyllt eftersom utgångspunkten är vad som är långsiktigt bäst för bolaget som sådant", skriver hon.
Dessutom står köparen av tjänsten för samtliga regulatoriska risker i form av skadestånd eller ogiltighetstalan.
Carlssons rekommendation är först och främst att avvakta utvecklingen av rättspraxis innan köp av liknande tjänster. Går inte det så är det bäst att genomföra en regelrätt upphandling.