På torsdag presenterar regeringspartierna sin budgetproposition för det kommande året och en av huvudfrågorna när det kommer till telekommarknaden är blåljusnätet Rakels framtid.
Trots att ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, i förra veckan presenterade en rad budgetnyheter som ska stärka det civila försvaret, så nämndes inte frågan om Rakel.
Anledningen till det är att frågan fortfarande inte är färdigförhandlad, uppger flera oberoende källor för Telekomnyheterna.
Under förra året kom först ett utbyggnadsförslag från MSB, där ett nytt nät beräknades kosta 11,2 miljarder kr och därefter ett förslag från Teracom där kostnaderna skulle kapas rejält genom att använda Teracoms och Telias befintliga mobilnät i stället för att bygga ett nytt eget nät.
Därefter kom i februari i år en rapport där MSB dömde ut Teracoms förslag eftersom den av allt att döma skulle innefatta såväl upphandlingar som överklaganden, något som skulle försena processen och kosta miljardbelopp för att hålla igång det befintliga Rakel-nätet.
Men frågan om Telia som nätleverantör tycks ändå leva. Så sent som under Almedalsveckan i somras marknadsförde operatören sig stenhårt i Rakel-frågan, bland annat genom en banderoll och skyddsklädda skyltdockor. Banderollens text var "Nästa generations Rakel", tillsammans med loggorna för Telia, Ericsson och MSB.
Frågan är nu om regeringen är villig att avsätta ett mångmiljardbelopp för ett nytt statligt Rakel G2-nät, eller om man kan hitta ett sätt att ingå avtal med Telia utan riskera långa överklagandeprocesser.