Itux öppna och ärliga redovisning av resultatet ger en väldigt klar bild av hur skevt systemet med kommunikationsoperatörer, KO:er, är i dag.
Dagens Nyheter har på sistone uppmärksammat frågan om prisskillnaden på bredband för de som har en kollektivt upphandlad bredbandsanslutning, det vill säga inte kan välja tjänsteleverantör individuellt, jämfört med de som har en kommunikationsoperatör som mellanhand.
I en artikel från i
förra veckan jämför man priset för boende på Sibeliusgången 32 i Akalla som betalar mindre än 100 kr per månad medan grannarna på Sibeliusgången 20 får betala närmare 700 kr i månaden för sitt bredband.
Det absurda i kråksången är att bredbandet på båda adresser köps för samma grossistpris från Stokab.
Problematiken ligger i att kommunikationsoperatörsrollen har gått från att vara en bra tjänst där hyresgästerna själva kan välja sin tjänsteleverantör till att vara en kassako för såväl fastighetsägaren som vill ha en bra kickback, som för kommunikationsoperatören som tar sin del av kakan. I Itux fall handlar det om drygt 200 miljoner kr i rörelseresultat. Räknar man på denna vinst och hur många anslutna hushåll Itux har så visar det sig att den rena vinsten per anslutet hushåll var 778,2 kr under förra året. Tittar man på vad varje anslutet hushålls kostnader för Itux-tjänster uppgår till, så blir det 1855,5 kr per år eller 154,6 kr per månad.
Det är allt annat än en dålig affär för Tele2 och Itux med sina fyra anställda.
Mats Roesgaard Sjödin
Chefredaktör, Telekomnyheterna