Mindre kommuner i Sverige vill hellre se mer samverkan sinsemellan i stället för kommunsammanslagningar. Att slås ihop är inget som stärker deras välfärdsuppdrag, anser de. Det visar en ny rapport från Sveriges Kommuner och Regioner.
Kommunsammanslagningar har varit på tapeten under senare år och ofta lyfts argument som stor- och skaldriftsfördelar samt ökad kostnadseffektivitet som bärande orsaker till att genomföra dem.
Men efter att föreningen SmåKom ställt frågan har svaret varit att samverkan och inte sammanslagningar hjälper mer.
"När de mindre kommunerna får säga sitt så blir det väldigt tydligt att sammanslagningar kan se bra ut på pappret, men att verkligheten är en annan. I stället för att lyfta kommunsammanslagningar som en lösning borde regeringen lyssna på de berörda kommunerna och höra vilka behov de har. Det handlar till exempel att ge rätt förutsättningar för ökad samverkan", säger Anders Henriksson, SKR:s ordförande.
Frågan om samverkan är viktigt att påpeka inte minst ur ett stadsnätsperspektiv. Under veckans Höstforum i Umeå som Stadsnätsföreningen arrangerade var samverkan en av de viktigaste frågorna som diskuterades. Bland annat sa Stadsnätsföreningens vice vd Louise Thorselius att samverkan är en överlevnadsfråga. Även om lokal rådighet och närvaro är viktigt så är det samtidigt väldigt tydligt att vissa uppgifter, särskilt när det kommer till kommunernas framtida digitalisering, görs bättre nationellt eller regionalt genom samverkan, sa hon under en presentation.