En stark digital infrastruktur är viktig för den nationella säkerheten och regeringen har aviserat satsningar på att säkra digital kommunikation, bland annat med avsikten att korta tillståndsprocesserna. Trots det kan det ta upp till fyra år innan tillstånd ges för att lägga en sjökabel, vilket är ett enormt problem. Det skriver GlobalConnects Pär Jansson, ansvarig för internationell fiberutbyggnad, i en debattartikel på SvD.
Alldeles för många myndigheter och statligt ägda bolag får ha veto kring tillståndsprocesser, vilket ofta leder till att det tar månader innan ens ett utlåtande lämnas. Men när tillståndet är på plats tar det bara veckor att placera ut kabeln.
"Det är en orimlig ekvation för ett land som vill vara ledande inom digitaliseringen och en regering som säger sig stå för tillväxt.
I vår uppkopplade värld är den digitala infrastrukturen samhällets livsnerv. Den möjliggör kritiska funktioner som betal¬lösningar, recept¬utlämning från apotek, molntjänster och bankväsendet. Det gör oss sårbara", skriver Jansson och tillägger:
"Det är utmanande att övervaka hundratusentals kilometer fiberkablar och ute till havs är det svårt att skydda dem från fysiska hot och sabotage. Även om vi har moderna sensorer och teknik för att övervaka undervattens¬kablar, kan vi inte skydda dem från fysiska angrepp från exempelvis ankare eller ubåtar. Därför är det viktigt för Sverige att vi satsar på att bygga ut den digitala infrastrukturen med fler rutter för att stärka vår digitala motstånds¬kraft."
En av de viktigaste skyddsåtgärderna för samhället är därför att utvidga den digitala infrastrukturen. Fler rutter och ökad redundans i nätet minskar risken för nedsläckning vid eventuella angrepp.
"I dag är trafiken till och från Norden beroende av ett fåtal fiberkablar på havsbotten. Det gör vår region sårbar. Ett annat faktum är att det är relativt enkelt att lista ut var varje kabel går, eftersom det är publik information som till exempel entreprenader behöver för att göra markarbeten, och för att hitta Nordens alla sjökablar räcker det med en sökning på internet", skriver Jansson.
Tillståndsprocessen är för långsam i dag och behöver bli mycket snabbare. Det måste finnas en tidsram för branschen, myndigheter och statliga bolag att förhålla sig till, avslutar Jansson.