NYHETSARKIVET
12 nov 2024 13:39
Rådighet viktigt om kommunen ska sälja stadsnätet
Rådighet och kontroll över fiberverksamheten är väldigt viktigt för de svenska stadsnäten, trots att många samtidigt ser ägandet som en stor ekonomisk belastning. Det ekonomiska huvudalternativet för kommunerna är samarbete med andra stadsnät och ett bibehållet ägande, på andra plats kommer försäljning av minoritetspost i stadsnätet och som tredje och sista alternativ kommer en fullständig försäljning.

Det visar en ny rapport som Nordity Fiber låtit genomföra och där svar kommit in från 60 kommuner som äger stadsnät.

Av rapporten framgår tydligt att rådighet, eller åtminstone majoritetsägande i stadsnätet är viktigt. Bland respondenterna uppgav 42 procent att majoritetsägande är mycket viktigt och 22 procent att det är ganska viktigt.

Majoriteten har heller inte diskuterat en försäljning. Det är 15 procent av de som svarat som uppger att det diskuterats och där finns en trend att försäljningsdiskussioner uppstår främst bland kommuner som värderat stadsnätet eller som kämpar ekonomiskt.

Om en försäljning av stadsnätet däremot skulle bli aktuell så svarade 67 procent att de i så fall vill se ett samgående med andra stadsnät och behålla en del av ägandet. Det är 22 procent som i stället föredrar en försäljning till en privat aktör men med ett bibehållet delägarskap.

Av undersökningen framgår också att kommunerna ser både fördelar och nackdelar med att äga stadsnäten. Bland fördelarna nämns egen rådighet, kontroll, egen prissättning, att kunna erbjuda nät till hela kommunen samt ägande av infrastrukturen.

Det som anses vara nackdelar däremot, är att ägandet belastar ekonomin, kräver stora investeringar, konkurrensutsättning, att kommunen står för all risk och att det kräver mycket kompetens och samarbete.

Bland de som svarat uppgav 65 procent att kommunen har ganska stora eller stora ekonomiska utmaningar.

"Det är ingen hemlighet att många av landets kommuner kämpar ekonomiskt. Men många av dem vet inte att de sitter på en värdefull resurs i form av sitt stadsnät. Jag är övertygad om att de flesta kommuner skulle bli förvånade av marknadens värdering av näten. I våras genomförde vi ett förvärv av ett norskt stadsnät med 17 000 anslutningar som innebar att kommunen fick in drygt en miljard norska kronor. Vi vet av erfarenhet att det går alldeles utmärkt att förenakommunernas behov av rådighet och kontroll med att få in nödvändigt kapital. Lösningen ligger i att sälja en minoritetsandel i näten", säger Jonas Persson som alltså finansierat undersökningen.
Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108