PTS-initiativet Digitalidag har i dag samlat 385 aktörer från offentlig och privat sektor och arrangerat över 500 aktiviteter landet runt för att öka den digitala inkluderingen.
En till temadag äger rum imorgon, där allmänheten ska få både digital vägledning och inspirationsföreläsningar. Ett av ämnena som ska diskuteras är AI.
"För att fler ska få bättre förutsättningar att kunna fatta vardagsnära beslut behöver vi minska det digitala utanförskapet. Exempelvis kan det handla om att kunna boka läkarbesök, få post från myndigheter eller betala räkningar på ett snabbt och säkert sätt. Men att minska det digitala utanförskapet kan också handla om att fler får möjligheten att öva sina färdigheter i ny teknik, exempelvis AI. Det har potential att underlätta för många, både privat och i arbetslivet", säger Erik Slottner, civilminister med ansvar för digitalisering, i en kommentar.
Satsningen med Digitalidag har som ambition att minska digitalt utanförskap. Målet är att en miljon personer fram till den 16 november ska förbättra sina digitala färdigheter utifrån egna förutsättningar.
"Målet en miljon var modigt och det enda sättet det kan uppfyllas är genom att många aktörer samlas och arbetar tillsammans. Satsningen Digitalidag handlar om att lyssna, samtala och samarbeta. Det är en nödvändighet för att vi ska bli ett digitalt inkluderat och konkurrenskraftigt Sverige för alla", säger PTS generaldirektör och ordförande för Digitalidag-rådet Dan Sjöblom.