I dagens julspaning berättar Anna Augustson, hållbarhetschef på Telia Company om operatörens plan att förflytta frågans fokus från ambitioner till leveranser och varför säkerhet samt hållbarhet blir viktiga branschfrågor nästa år.
Vilka ser du som de viktigaste händelserna på telekommarknaden under 2024?
Självklart har det volatila geopolitiska läget fortsatt att påverka telekombranschen med starkt fokus på säkerhet. Telia har tagit en allt större position inom säkerhetslösningar, vilket är viktigt både ur ett samhällsperspektiv och ett företagsperspektiv. Efterfrågan från företagskunder för lösningar där IT och telekom paketeras har ökat möjligheten att säkerställa också den rätta säkerhetslösningen till kunderna. Ett intressant bidrag till den bredare diskussionen var vår egen säkerhetsrapport "Buckle Up", som publicerades i oktober, där vi visar på betydelsen av att vi som människor tar till oss kunskap och tänker på vårt beteende för att höja säkerheten. Hela 98% av cyberattackerna använder sig av "social engineering", dvs exploatering av vanligt mänskligt beteende.
En viktig händelse som berör telekommarknaden och sträcker sig över alla branscher, är att EUs hållbarhetsrapporteringsdirektiv under året blev lag i de flesta länder i Europa. Det gör att vi nu kommer att förflytta fokus för hållbarhetsfrågorna från ambitioner till tydliga leveranser, samt att hållbarhet kommer att ses som en än viktigare affärsfråga än tidigare.
Vad har varit era största framgångar under året?
Telia har fortsatt att vara mycket aktivt och framgångsrikt när det gäller det allra viktigaste vad gäller vårt klimatarbete: att utveckla en leverantörskedja som består av leverantörer som aktivt minskar sina utsläpp. Idag står vår leveranskedja för cirka 90% av Telias utsläpp. Förutom att en majoritet av våra leverantörer redan satt ambitiösa mål för sin utsläppsminskning i linje med vetenskapen, så har vi initierat en nära dialog med nio av våra leverantörer som representerar nästan en tredjedel av utsläppen i leverantörsledet, för att identifiera möjligheter till ytterligare utsläppsminskningar. Vi har också stöttat utvecklingen av SME Climate Hub, dit vi lotsar våra mindre leverantörer för att få hjälp med sitt klimatarbete, och vi har anordnat mycket uppskattade event för kunder om hur man kan upphandla hållbart.
Utöver klimatfrågan så fortsätter Telia att vara ledande inom social hållbarhet, med topp-positioner i rankingar som rör barns rättigheter, mångfald och inkludering och ett ansvarsfullt företagande.
Vi har också fortsatt vara innovativa, till exempel vad gäller hållbara energikällor för reservkraft till mobilbasstationer med en spännande pilot som genomfördes med PTS och som lyckades öka reservkraften från fyra till 110 dagar, samt att vi utforskat hur vi kan använda drönare för ett effektivare skogsbruk och en bättre hälsovård.
Hur tror du att 2025 kommer att bli för er?
Jag ser fram emot 2025! Telia går in i det nya året med en ny decentraliserad och landsdriven verksamhetsmodell med fokus på kund och hållbarhet, och stärkt ekonomi. Jag tror att dessa områden måste gå hand-i-hand. Ett bolag ska inte separera olika mål och planer utan jobba integrerat där allt som görs bidrar till att skapa en framgångsrik verksamhet. Vi kommer också se fortsatt innovation inom 5G och IoT, och tillväxt i lösningar som stöttar våra kunder på deras hållbarhetsresa.
Vad tror du kommer att bli de viktigaste frågorna för telekombranschen under 2025?
Säkerhet och hållbarhet kommer fortsätta vara viktiga frågor för branschen. Det gäller både hur vi hanterar dessa i vår egen verksamhet och i leverantörskedjan, samt hur vi hjälper våra kunder att bli mer hållbara och säkra genom våra tjänster. Det kommer att bli spännande att följa utvecklingen i branschen vad gäller att dra ner utsläppen i leverantörskedjan. I telekombranschen delar vi ju många leverantörer, som också har höga ambitioner i klimatfrågan. Jag ser fram emot fler samarbeten och mer innovation för att vi ska nå klimatmålen till 2030, samtidigt som vi siktar mot Telias netto noll-mål för 2040.