Post- och telestyrelsens förslag till reglering av den svenska samtrafiksmarknaden baseras på hypotetiskt konkurrensbegränsande beteende från operatörernas sida snarare än på specifika bevis på marknadsmisslyckande. Det skriver EU-kommissionen i samband med att man nu inleder en fördjupad granskning, det vill säga ett fas II-förfarande mot den föreslagna regleringen.
Så här skriver Kommissionen:
"Kommissionen hyser allvarliga tvivel om huruvida PTS utkast till åtgärd är förenlig med EU-lagstiftningen och inleder därför fas II-utredningen på följande grunder:
Brist på tillräckliga bevis: Kommissionen anser att PTS inte har tillhandahållit tillräckliga bevis för att bevisa att de tre kriterierna är uppfyllda och motivera en fortsatt reglering av grossistmarknaderna för samtalsterminering i Sverige. Kommissionen noterar att PTS analys baseras på hypotetiskt konkurrensbegränsande beteende från operatörernas sida snarare än på specifika bevis på marknadsmisslyckande.
Underlåtenhet att överväga alternativa mekanismer: Kommissionen är också oroad över att PTS inte tillräckligt har övervägt alternativa mekanismer som tillhandahålls i EU:s ramverk för elektronisk kommunikation, såsom artikel 61.2 i den europeiska elektroniska kommunikationskoden, som ger förhandsskyldigheter för tillträde, samtrafik och interoperabilitet mellan tjänster. Kommissionen anser att dessa mekanismer skulle kunna användas för att ta itu med potentiella konkurrensproblem på marknaden, vilket gör reglering onödig.
Kommissionen har två månader på sig att ytterligare undersöka utkastet till åtgärder och de bevis som presenteras i dem, i nära samarbete med organet för europeiska tillsynsmyndigheter (BEREC). I slutet av fas II-undersökningsperioden kan kommissionen antingen häva sina reservationer eller utfärda ett veto enligt artikel 32 i den europeiska koden för elektronisk kommunikation. Under denna period kommer PTS inte att kunna anta sina förslag till åtgärder."
De operatörer som pekats ut som relevanta för reglering på den svenska samtrafikmarknaden är:
Fastnät: Infracom, Telavox, Tele2, Telenor och Telia
Mobil: Tele2, Telenor, Telia, och Tre