I förra veckan fattade regeringen beslut om att MSB ska inleda etableringen av nästa generations blåljusnät, Rakel G2.
Enligt beslutet ska MSB hålla Försvarsdepartementet informerat löpande kring uppdragets genomförande, men redan den 3 mars ska myndigheten presentera en genomförandeplan för etableringen av nätet.
MSB:s redovisning ska innehålla information om:
Hur etableringen ska ske.
Vilka vägval som har gjorts och en beskrivning av dessa val, och redogöra för vilka ytterligare val myndigheten står inför.
Hur givna ekonomiska ramar är tänkta att användas, inklusive hur mycket kommer användas i egen regi och hur mycket kommer upphandlas.
Vilka delar som upphandlas och vilken befintlig statlig infrastruktur som nyttjas och planeras att byggas ut.
Ett år senare, det vill säga den 2 mars 2026, ska MSB redovisa hur etableringen fortskrider. Av den delredovisningen ska det framgå vad som återstår i etableringen för att uppnå tillräcklig täckning, robusthet och kapacitet i nätet för att användarorganisationerna ska kunna gå över från Rakel till Rakel G2 samt en genomförandeplan för den fortsatta etableringen.
Uppdraget ska slutredovisas senast den 1 mars 2027.
"Kommunikationssystemet ska bygga på den systemlösning som redovisades i myndigheternas redovisning den 1 februari 2023 (Fö2023/00268) och baseras på en Multi Operator Core Network-arkitektur där ett statligt kärnnät ansluts mot ett eller flera kommersiella radioaccessnät. Därtill ska de kommersiella radioaccessnäten kompletteras med ett statligt radioaccessnät med dedikerat radiospektrum. Till skillnad från myndigheternas redovisning (Fö2023/00268) ska inplaceringar i befintliga kommersiella nät nyttjas i högre utsträckning. Därtill ska förutsättningar för stegvis etablering finnas som ger möjlighet till att med kommande investeringsbeslut successivt öka yttäckning och robusthet för kommunikationssystemet. I utbyggnaden ska tids-, kostnads- och resurseffektivitet vägas mot kraven på säkerhet, robusthet, tillgänglighet och statlig kontroll. Arbetet ska utformas utifrån givna ekonomiska ramar. Inför etablering av nya sändarplatser ska möjligheterna till samordning med kommersiella mobiloperatörer undersökas på platser där det saknas kommersiella förutsättningar till utbyggnad eller det finns andra hinder för etablering av nya sändarplatser. Eventuell samordning med kommersiella mobiloperatörer och kostnader som kan uppstå därav, får inte belasta användarorganisationerna eller ha en negativ påverkan på genomförande eller tidplan för utbyggnaden", skriver försvarsdepartementet i sitt uppdragsbeslut.