Jämställdheten har blivit något sämre överlag hos de stora operatörerna i Sverige. Det framgår av Telekomnyheternas årliga granskning av hur jämställdheten ser ut i de stora operatörernas och telekombolagens ledningsgrupper och styrelser.
Förra året stack en operatör ut med fler kvinnor än män i ledningsgruppen men så ser det inte ut i sammanställningen för 2025. Detta sedan Global Connect, som förra året hade åtta kvinnor och sju män i ledningsgruppen, nu har utökat densamma med två män. Trots det kan GlobalConnect dock stoltsera med överlägset flest kvinnliga representanter i ledningsgruppen.
I GlobalConnects ledning och styrelse går det i dag 0,71 kvinnor per man och det gör att man vinner hårfint före Telenor-koncernen som har 0,70 kvinnor per man. Dessa två bolag är i särklass bäst i vår jämförelse. Tredje bäst är Telenor Sverige med 0,6 kvinnor per man.
De två sämsta bolagen är precis som förra året Tre och Ericsson. På Tre går det, trots att man har utökat ledningsgruppen i Sverige med ytterligare en kvinna under 2024, 0,2 kvinnor per man i ledning och styrelse. Hos Ericsson är motsvarande siffra 0,3. Nämnvärt är att Investor är storägare i båda bolagen.
Telekomnyheterna kan även konstatera att den senaste tidens rockader i ledningsgruppen försämrat Tele2:s könsfördelning rejält. Där det satt fyra kvinnor och sex män i ledningsgruppen förra året så finns nu bara en kvinna och sju män. Tilläggas bör att den enda kvinnan i ledningsgruppen också är tillförordnad.