NYHETSARKIVET
5 maj 2025 11:56
Techkluster ska ge Tekniska verkens nya satsning kunder
Linköpings kommunala bolag Tekniska verken, där bland annat bredbandsverksamheten Utsikt Bredband ingår, håller i skrivande stund på med en upphandling av leverantörer som ska bygga sitt nya datacenter, en satsning som offentliggjordes i mars.

Projektet är ett av de första som Tekniska verken gör som ett enhetligt bolag, efter arbetet med att samla hela verksamheten under ett varumärke, berättar Lars Tegnemyr, ansvarig för datacentersatsningen, i en intervju med Telekomnyheterna.

- Det intressanta är att för vår koncern blir det här det första stora vi gör tillsammans över hela koncernen. Vi använder bredbandssidan, elnät, värme, kyla, marknadssidan – alla är med på bredden och det passar bra in i den nya organisationen som vi nu slår ihop, säger han.

Bolaget ville för lite över två år sedan hitta ett nytt projekt att leverera till lokalområdet. Efter en utredning landade ledningen i att området saknar öppna datacenter där colocation erbjuds och började titta på möjligheter. Först diskuterades potentiella samarbeten men till slut fattades beslutet att bygga själva.

- Vi hittade egentligen inte fram med någon annan aktör och tog beslutet att bygga själva och började titta på förutsättningarna för det, säger Tegnemyr och tillägger att en av de svåraste sakerna med projektet var att hitta rätt plats där det finns tillräckligt mycket el, samt rätt förutsättning för att återvinna överskottsvärmen från datacentret.

Till slut landade bolaget i att bygga i Linköpings techkluster Mjärdevi, där bland annat Ericsson länge haft en stor närvaro.

- Det finns många tech- och utvecklingsbolag och området är byggt för forskning och utveckling. Det passar väldigt bra att hamna bland aktörer som har stora behov av den här tjänsten, säger han.

Förhoppningen är att en del av dessa aktörer kan bli framtida kunder. Ett bra kundunderlag är en nödvändighet för att den stora investeringen ska gå ihop ekonomiskt på sikt, uppger Tegnemyr.

- Det är en förutsättning för att vi ska kunna bygga, säger han.

Dock finns förhoppningen att flera lockas av tjänsten eftersom det verkar finnas en efterfrågan. Dessutom har utvecklingen i världsläget den senaste tiden tvingat många att börja reflektera över var man har sin data och vem som äger den. Allt fler vill nu ha rådighet över sin data.

Tegnemyrs kollega Jesper Hagbom, divisionschef inom området distribution, utvecklar resonemanget vidare till Telekomnyheterna:

- När Tekniska verken gör affärer så gör vi det utifrån tre pelare: det finansiella, det hållbara och utifrån ett samhällsperspektiv. Det här träffar rakt i mitten. Vi tror på ett bra finansiellt utfall, ur ett miljöperspektiv blir det bra eftersom det här blir en resurs i ett energisystem med optimeringsmöjligheter och ur samhällsperspektivet fungerar det eftersom man har den lokalproducerade datan som man kan ha rådighet över, säger han.

Tidsplanen att sätta i gång byggandet av datacentret i höst kvarstår. Sedan ska det stå färdigt ett år senare.

För det politiska styret i Linköping och Tekniska verkens styrelse är det här ett flaggskeppsprojekt för regionen. Går det vägen är planen att i framtiden bygga fler anläggningar. Kanske även samarbeta med andra datacenter i närområdet för att ge kunder möjligheten till geoseparation.

Det här kan även gynna stadsnätsverksamheten, enligt Tegnemyr.

- Det är ett mervärde att vi kan erbjuda kommunikationslösningar också. Det finns också med i tanken. Vårt nät är välutbyggt och vi kan erbjuda kunder anslutningar. Det finns ett mervärde i den affären, säger han.
Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108