Fiberutbyggnaden fortsätter i mycket snabb takt. I dag har nästan hälften av alla hushåll och företag möjlighet till 100 Mbit/s eller snabbare. Det är en ökning med 5 procentenheter på bara ett år. Det är en fantastisk utveckling. Då försöker Monica Green säga: Ja, men det är nog ändå bara i storstadsområdena som vi ser den här utvecklingen.
Det sa IT- och energiminister Anna-Karin Hatt (C) under gårdagens interpellationsdebatt med Socialdemokraternas Monica Green, och fortsatte:
Visst är andelen som högst i Stockholms län, men det är inte hela sanningen. Västerbottens län placerar sig på andra plats i Sverige. Där har mer än 62 procent av alla hushåll den här möjligheten. I Monica Greens eget hemlän, Västra Götaland, är ökningen 7 procentenheter bara det senaste året. Det här är en utveckling som går oerhört snabbt. Att fiberutbyggnaden skulle stanna av ser jag inga som helst tendenser till, snarare tvärtom.
Monica Green skrev i februari en interpellation om att PTS prisreglering får omfattande negativa bieffekter, bland annat att fiberinvesteringarna avstannar.
Jag är något överraskad, milt sagt, över den här interpellationen. Jag skulle i sammanhanget vilja lägga till att regeringen gör mycket för att se till att hela Sverige kan få tillgång till bra bredband, både fysiska och mobila. Ta auktionen när det gäller 800-bandet, till exempel! Där har en av operatörerna blivit ålagd att de närmaste åren använda upp till 300 miljoner kronor för att koppla upp de 800 hushåll runt om i landet som i dag helt och hållet saknar möjligheter till grundläggande bredband med en hastighet om 1 Mbit/s. Men med förlov sagt, det stämmer inte att fiberinvesteringarna i Sverige skulle ha stannat av, sa Anna-Karin Hatt.
Monica Green sa bland annat följande som svar på Anna-Karin Hatts inlägg i debatten:
Jag är lika glad som Anna-Karin Hatt över att vi har haft en sådan fantastisk utbyggnad och att vi har byggt i storstäder, tätorter och så vidare, men vi får inte lämna gles- och landsbygd bakom oss. Det är jättebra med byalagen och så vidare, men de är med förlov sagt väldigt små aktörer om man jämför med till exempel den som Anna-Karin Hatt nämnde här förut, det vill säga TeliaSonera. De små byalagen gör ett jättejobb, och de ska ha allt stöd, men det finns en stor risk att satsningen som görs kommer att stanna av, eftersom stadsnäten själva säger att de inte kan bygga om de inte får tillbaka sina investerade pengar och kan ta ut det pris som de behöver för att bygga, sa hon.