TeliaSonera, Tele2, Telenor Sverige och Hi3G tog i höstas fram ett förslag till samförståndslösning, där de skulle slopa sina retroaktiva samtrafikskrav som uppkommit till följd av det så kallade fotnotsmålet. Detta förslag gillades av PTS som tog med det till EU-Kommissionen för att få deras stöd i frågan, något som Kommissionen inte ville ge.
Telekomnyheterna kan nu avslöja upplägget för den samförståndslösning som operatörerna kom överens om. Så här beskriver TeliaSonera upplägget i sitt yttrande till Konkurrensverket:
Frysta samtrafikavgifter på 2011 års nivåer, dvs. 21 öre/min för mobil terminering och i snitt ca 3 öre/min för fast terminering under perioden 1 januari 2012 till och med 31 december 2014.
Alla krav med anledning av Kammarrättsdomarna skulle dras tillbaka.
Samförståndslösningen avsåg uteslutande att lösa de krav på retroaktiv samtrafikersättning som uppstått till följd av Kammarrättsdomarna och hade således inte någon inverkan på pågående rättsprocesser avseende fast samtrafik för 2010 och 2011 samt mobil samtrafik för 2011/12 och Tele2:s överklagande av sitt SMP-beslut 2010 om mobil samtrafik. Utgången i dessa rättsprocesser skulle alltså inte ha någon inverkan på innehållet i Samförståndslösningen, dvs. de av PTS beslutade ersättningsnivåerna avseende åren 20122014 och bortfallet av efterkrav för den samtrafik som omfattas av Kammarrättsdomarna.
Samförståndslösningen var bl.a. villkorad av att den kunde implementeras genom regleringsbeslut och att de priser som PTS beslutade skulle bestå under hela perioden till och med utgången av 2014. Lösningen skulle även vara förenlig med konkurrensrätten.
PTS tog emot förslaget till Samförståndslösning och tydliggjorde att en förutsättning från deras sida för att ge sitt stöd var att samtrafikpriserna skulle beräknas enligt pure LRIC-metoden från och med 1 januari 2015.