En lucka i lagen om elektronisk kommunikation gör det möjligt att undvika samtrafikskyldighet genom att kräva orimliga avtalsvillkor om till exempel avtalstid och bankgarantier. Det är konsekvensen av en kammarrättsdom 2005, som nu har vunnit laga kraft i och med att Regeringsrätten har avslagit Ventelos överklagan.
Domen gäller en tvist mellan Ventelo och TeliaSonera angående ställande av säkerhet, kreditprövning, avtal efter uppsägning och uppsägning på grund av avtalsbrott i TeliaSoneras samtrafikvillkor.
Kammarrätten säger i sin dom att de omtvistade villkoren inte kan anses vara specifika för ett avtal om samtrafik, varför de, måste slutsatsen bli, inte heller kan anses härröra ur en skyldighet enligt Lek.
- Rent juridiskt ligger det till på följande vis: Om PTS beslutar om att ålägga en operatör en samtrafikskyldighet eller någon annan skyldighet att lämna tillträde till sitt nät syftar ett sådant beslut till att förhindra operatörern från att snedvrida konkurrensen på marknaden genom att antingen direkt vägra tillträde till sitt nät eller indirekt genom att ställa upp orimliga villkor för tillträde till nätet. Eftersom tillträdesskyldigheten således innebär att den förpliktade operatören inte bara måste lämna tillträde utan dessutom måste göra det på rimliga villkor är det självklart - för alla utom kammarrätten och Regeringsrätten - att PTS måste ha möjlighet att pröva rimligheten hos alla villkor som en operatör ställer upp för att bedriva samtrafik. Som rättsläget nu har blivit har PTS bara möjlighet att pröva rimligheten hos ett extremt begränsat antal villkor, där villkor om till exempel avtalstid och ställande av säkerhet alltså inte faller inom PTS behörighet, förklarar David Frydlinger, chefsjurist på Ventelo, för Telekomnyheterna
Nu kräver Ventelo att regeringen tar tag i frågan och ändrar lagen så att PTS får befogenhet att begränsa de aktuella villkoren.
- Regeringen måste nu omedelbart få till en lagändring. Kammarrättens dom och Regeringsrättens beslut, båda lika juridiskt felaktiga, slår upp en stor lucka i lagstiftningen som alla som vill kringgå sina skyldigheter fritt kan använda sig av. TeliaSonera kan till exempel undvika en skyldighet att tillhandahålla samtrafik, LLUB eller någon annan tjänst genom att ställa upp som villkor för leverans att parterna ska ha månatliga möten där köparens personal ska infinna sig i trikåer, förutom att avtalstiden ska vara 50 år. PTS kommer inte ha behörighet att pröva villkoret och civilrättsligt är reglerna om att ogiltigförklara oskäliga villkor i princip inte tillämpliga mellan företag, varför man inte kan söka hjälp vid allmän domstol. Hela grunden för lagstiftningen undermineras alltså genom domen och beslutet, säger David Frydlinger.