Det har uppstått en spännande rättsröra kring TeliaSoneras utlämnande av abonnentuppgifter. Detta sedan TeliaSonera 2005 överklagade PTS föreskrift om utlämning av abonnentuppgifter.
TeliaSonera ansåg att PTS meddelat föreskrifter som gick längre än PTS bemyndigande, och då dessa dessutom stred emot USO-direktivet, så överklagade bolaget till regeringen, via PTS som sig bör.
PTS valde dock att ta frågan till länsrätten i Stockholm istället för till regeringen. Länsrätten vägrade dock att ta upp ärendet och skickade tillbaka överklagandet till PTS.
Men istället för att vid denna tidpunkt ta frågan till regeringen, som TeliaSonera i första läget hade begärt, så går PTS åter till länsrätten med frågan. Den här gången avskriver länsrätten målet med kommentaren att det "ankommer på regeringen att som utpekad besvärsinstans ta ställning till om den är behörig att pröva överklagandet". PTS nöjer inte med detta besked utan överklagar avskrivningsbeslutet till kammarrätten och Regeringsrätten. Varken kammarrätten eller Regeringsrätten ger emellertid PTS prövningstillstånd i ärendet.
Så efter två och ett halvt års väntan kanske PTS kommer att skicka handlingarna till regeringen så att TeliaSonera till slut får sitt överklagande prövat av den instans man har begärt.
Regeringsrättens beslut kom den 25 oktober, det vill säga för mindre än två veckor sedan. Drygt två och ett halvt år efter frågan väcktes.