Att de fyra stora mobiloperatörerna skulle lyckas samsas i ett gemensamt bolag kändes
som en utopi för ett år sedan. Men i och med skapandet av mobilbetalnings-bolaget
WyWallet har de lagt rivaliteten åt sidan för skynda sig att etablera en kundbas innan
ens bankerna kommit ur startgroparna med sin betallösning.
Att splittra krognotan eller göra upp Blocket-affären direkt är nästa mobila trend, åtminstone om man ska tro omkring nio månader innan det var i hamn, säger han.
Var det inte svårt att få fyra stora ärkerivaler att skaka hand med varandra och bilda ett bolag?
Sveriges fyra ledande operatörer. Tillsammans har Telia, Tele2, Telenor och 3 gått samman för att erbjuda
en gemensam betalningstjänst via smarta telefoner. WyWallet är de fyra konkurrenternas nya satsning, som är tänkt att förekomma både bankernas mobiltjänster och internationella alternativ som Google Wallet.
Det här är första gången i världen som alla operatörer i ett land går ihop, eller för att vara exakt 97 procent av marknaden. Det finns ett par andra joint ventures i England och USA, men de har inte varit i närheten av en så här stor majoritet av kunderna, säger Adam Hasslert, marknadschef på WyWallet.
Adam Hasslert har själv flera år bakom sig i telekombranschen och kommer närmast från Tele2. I drygt ett och ett halvt år har han varit involverad i arbetet med WyWallet.
Just mobila betalningar har ju diskuterats länge, men det var väl i början på 2011 som det här projektet verkligen drog igång. Sedan tog det omkring nio månader innan det var i hamn, säger han.
Var det inte svårt att få fyra stora ärkerivaler att ska hand med varandra och bilda ett bolag?
Jo, det var det. Men operatö- rerna har ju vissa områden som de kan diskutera med varandra och där de känner varandra ganska bra, även om de är konkurrenter. Men det är klart att det blir känsligt när de ska sätta sig ner och komma överrens, så därför har vi haft konkurrensrättsjurister med oss hela tiden.
De fyra operatörerna är tillsammans lika stora ägare av bolaget WyWallet, som i nuläget erbjuder betalning, överföring mellan konton och påfyllning av mobila kontantkort, allt genom ett så kallat WyWallet-konto. Som användare registrerar du dina uppgifter, ansluter ett bankkonto och ett mobilnummer. Därefter laddar du ner en app och väljer själv den fyrsiff- riga kod som du sedan använder vid varje betalning eller överföring. Inga fler bankdosor kommer att behövas lovar Ingrid Lindström, vd för WyWallet.
När du sitter på bussen, surfar med mobilen och ser den där klänningen du vill ha till lördagens kräft- skiva, då har du ju i regel inte din bankdosa med dig. Och för webb- handeln är ju det en tappad kund som kostar dem mycket pengar, säger hon. Adam Hasslert tillägger:
För vissa aktörer görs upp till 30 procent av besöken på webbsidan från en mobil eller en surfplatta, medan bara 1 procent av köpen i nuläget går den vägen. Det visar ju på en oerhörd potential för tjänster som vår, säger han.
Den kommunikation WyWallet kan erbjuda med kunden, men också med handeln, menar Ingrid Lindstöm kan komma att påverka de siffrorna.
Efter att en kund registrerat sig hos oss har vi ju samtliga uppgifter som behövs för att göra ett köp. Det innebär att du då inte behöver ange den adress du vill att paketet ska levereras till, utan den informationen levererar vi till säljbolaget. Det innebär väldigt få klick för att utföra köpet, bara först aktivera appen och sedan ange din fyrsiffriga kod, säger hon.
Ingrid Lindström har också hon en bakgrund i telekombranschen, liksom erfarenhet av betalningstjänster.
Jag har en operatörsbakgrund från början med 15 år på den sidan och sedan har jag 10 år inom betalindustrin, så det här var en lockande kombination, säger hon och fortsätter:
Att de här fyra operatörerna har gått samman är dessutom en viktig grej och en ny infrastruktur som Sverige behöver.
Kommer övriga operatörer, som står för resterande marknadsandelar, också att ansluta sig framöver?
Ja, de kommer också att använda WyWallet. Vi har flera andra på gång och även om det kommer att ta ett tag har vi pratat med de flesta och responsen är positiv. Att alla ska vara med är vad våra ägare vill och det är ju en förutsättning för att alla ska kunna använda det, säger Ingrid Lindström.
Inledningsvis är det de fyra ägarna och operatörerna som står för marknadsföringen av WyWallet, främst till sina egna kunder.
Det är precis som att jämföra med den deal som Spotify har med Telia, de marknadsför oss enligt avtal precis som en leverantörsaffär, säger Adam Hasslert.
Konkurrenter finns dock, både nationella och internationella sådana. De svenska bankerna arbetar med att få fram nya alternativ för betalningar via mobil, och globala teknikföretag som Apple och Google är på väg med sina varianter. Även Mastercard och Visa har pratat om att lansera en mobil plånbok i Sverige.
Hur ser ni på konkurrensen?
Google Wallet ser vi nog inte som ett stort hot i Sverige och jag tror inte att det var någon annan specifik spelare som fick oss att ta steget med vår tjänst. Snarare var det betal- tjänstlagens ändring för ett par år sedan som lyfte frågan om alternativa sms-affärer. Sedan tror jag snarare tvärtom att bankerna nu fått lite eld i baken efter att vi lanserat. Snacket om mobila betalningar är igång, internationella bloggare skriver om det och nyligen skrev Wall Street Journal om oss vilket är jättekul, säger Adam Hasslert.
Vem ser ni då som den främsta kunden för WyWallet?
Operatörernas, alla våra ägares, kunder först och främst. På så vis riktar vi oss ju till hela marknaden. Sedan tror vi väl att yngre personer har större fallenhet att använda appar och kanske tycker att det är lite kul och sexigt, säger Adam Hasslert.
Personer som säljer och köper via annonssajter som Blocket tror han också kan vara en tänkbar kundgrupp, och han är inte främmande för ett eventuellt samarbete.
Vi skulle absolut kunna tänka oss ett samarbete med Blocket. Jag skulle tro att de är glada över att se att det kommer en smart och enkel lösning som kan resultera i att fler lägger in annonser och att fler Blocket- affärer blir av.
Fördelen, som WyWallet ser det, är att pengarna direkt kommer in
på kontot när köpet görs via appen i mobilen, utan den överföringstid som ibland krävs mellan banker.
Vi har faktiskt sett ganska många Blocket-annonser under sommaren där säljare angett betalningsalternativ genom vår tjänst, så det finns privatpersoner som redan upptäckt att det här faktiskt går att använda. Och säljer du dyrare saker, som ett par vinterdäck för 3 000 kronor är det heller kanske inte så kul att hantera det kontant, säger Ingrid Lindström.
Själva betalningstekniken levererar bland andra Payex. Men Adam Hasslert är tydlig med att poängtera att de själva varit med och tagit fram konceptet och inte köpt en färdig lösning.
Payex är en av våra största leverantörer och har byggt den transaktionsplattform vi använder oss av. Sedan har vi byggt på deras teknik efter våra specifika önskemål och är fortsatt noga med att kunna kontrollera interaktionen med kunden. Vi har exempelvis anlitat en interaktionsbyrå som vi tillsammans tagit fram gränssnittet med, säger han.
Hur ser förväntningarna ut inför 2013?
Det finns förstås en idé om omsättning och liknande, men eftersom våra ägare är noterade bolag så kan vi naturligtvis inte gå ut med vad vi förväntar oss inför 2013. Men vad gäller mål så jobbar vi just nu med att på riktigt få igång sms och webbaffärerna och hoppas nå den fysiska handeln kanske till Q1 2013. Och sedan handlar det dels om att skaffa sig en position, dels lägga till några nyckeltjänster, säger Ingrid Lindström.
Vilka nyckeltjänster är det?
Vi tror mycket på en förenkling för användaren, att du ska kunna få kontroll över din vardagsbudget och få insikt om hur mycket du lägger på mat, snus eller vad det nu är genom att samla allting på ett ställe, Adam Hasslert och fortsätter:
Många sådana tjänster tror jag uppskattas, att du kan få reda på din latte-budget var du vill och när du vill.
Och liknande tjänster erbjuder WyWallet redan nu, berättar Ingrid Lindström.
Redan i dag kan du ju logga in på WyWallet och, exempelvis, plocka ut de lokaltrafikresor du gjort i jobbet och printa ut dem i en pdf-fil för redo- visning till jobbet, säger hon.
Är det sättet att vinna över kunderna nu inledningsvis när flera aktörer är på väg?
Jag tror kanske att många nu i början kommer att ha flera mobila plånböcker för att prova på de olika. Men allt eftersom kommer det trappa ned, och då gäller det att vara en av dem som håller sig kvar, säger Ingrid Lindström och lägger till:
Man kan ha flera kort i plånboken, men man har i slutändan inte flera plånböcker i handväskan eller i byxfickan.
Ur Telekomnyheterna Analys nr 5, 2012