NYHETSARKIVET
17 sep 2012 16:03
Ä̈ndrat konkurrensläge mellan kommunikationsoperatörer
Under det första halvåret i år har konkurrensläget för kommunikationsoperatörer verkligen förändrats och istället för ett antal små operatörer som slåss mot Com Hems iTux och Telia så har nu Telenor och Stenbecksfärens MTG positionerat sig genom förvärv av kommunikationsoperatörerna OpenNet respektive Zitius. Men var kommer denna utveckling att leda?
En anledning till att de stora bolagen har mobiliserat en kommunikationsoperatörsverksamhet just under början av 2012 beror till viss del på den stora KO-upphandling som allmännyttan i Stockholm gör i höst. Den omfattar i runda slängar 70 000 hushåll och kommer med all sannolikhet att gå till en enda kommunikationsoperatör, till skillnad från dagens situation där tre olika kommunikationsoperatörer delar på uppdraget. Indelningen är i dag: Telia har hand om söderort, OpenNet har innerstaden och Zitius har västerort.
För oss inom telekombranschen kan positioneringen med MTG bland tre kända telekombolag kännas lite oväntad, men faktum är att Com Hem, Telia, Telenor och MTG:s Viasat är de fyra stora TV-operatörerna i Sverige (om man bortser från statliga Tera- com), och TV är troligen den tjänst som operatörerna främst kommer att kunna differentiera sig med gentemot slutkunderna.
Som det ser ut i nuläget är det bara en av de etablerade kommunikationsoperatörerna i Sverige som är oberoende, Jonas Birgerssons ViaEuropa. Utifrån den svenska marknadssituationen har de å andra sidan börjat titta alltmer på internationella möjligheter. 2010 fick man ett avtal i Schweiz, i början av hösten i år fick man ett avtal i Costa Rica och enligt media så är bolaget med i en större upphandling i Israel.
Vid sidan av de kommersiella aktörerna finns en del kommunala aktörer som bedriver KO-verksamhet.
En del gör det bara på sin egen hemmaplan medan andra, som till exempel Mälarenergi, Bixia och Gothnet även har begett sig ut utanför hemkommunen.
Fördelen med en kommunikationsoperatör för nätägaren är att man kan erbjuda sina slutkunder ett någorlunda brett utbud av olika tjänsteleverantörer samtidigt som man själv slipper stora delar av slutkundkontakten och marknadsföringen.
För de nätägare som söker en kommunikationsoperatör som är stor och ekonomiskt trygg är naturligtvis denna utveckling god. Com Hems iTux har vunnit flera prestigefyllda kontrakt den senaste tiden baserat på sitt trygga ägande och de ekonomiska fördelar som de kan ge sina uppdragsgivare genom avgifter från de tjänsteleverantörer som de har med sig.
Även Telenor har genom Open Universe tagit plats på marknaden genom att kamma hem det prestige- fyllda avtalet med Uppsalahem.
Att Stenbecksfären därför skulle komma in på marknaden på ett eller annat sätt var inte någon stor överraskning, men att det skulle ske genom TV-distributören MTG istället för Tele2, var det nog mer än en som förvånades över. Exakt vad som fick Stenbecksfären att göra upplägget på det här sättet är naturligtvis svårt för en utomstående att säga, men antagligen ser man TV-innehållet som den viktigaste delen i erbjudandet och att det är där som det är som viktigast att vara med och prestera.
Men frågan är hur positivt det är för konkurrensen på marknaden när de stora operatörerna sätter upp portaler där slutkunderna ska få välja vilka tjänster och tjänsteleverantörer som kunderna ska välja? För det är ju så att kommunikationsoperatören är ytterligare ett led av mellanhänder mellan nätägare och slutkund. Något som naturligtvis ökar kostnaden för kunden.
De kommunala kommunikationsoperatörerna som agerar utanför sin egen kommun är i dag ifrågasatta av Konkurrensverket, som driver ett mål mot Mälarenergi Stadsnät i Stockholms tingsrätt. Samtidigt är frågan om de dominerande operatörernas intåg på marknaden kommer att leda till en återmonopolisering av marknaden högst relevant. En solklar majoritet av kommunikationsoperatörernas kunder väljer nämligen KO:n som tjänste- leverantör i det öppna nätet. Och som kommunikationsoperatörer kan de stora operatörerna kapa åt sig storkovan på småoperatörernas bekostnad genom att ta ut ohemula avgifter. Många operatörer klagar till exempel i dag på iTux avgifter hos Framtiden
i Göteborg och Telia Öppet Nät för höga och felaktigt satta priser.
Räkna med att kommunikationsoperatörerna kommer att fortsätta ha ögonen på sig från olika myndigheter. Även om kartan ritas om i dag så är det inte självklart att operatörerna hittar sitt Klondyke i KO-marknaden.

Ur Telekomnyheterna Analys nr 5, 2012
Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108