NYHETSARKIVET
21 jan 2013 12:12
Här är EU:s nya digitala prioriteringslista för 2013-2014
Här är de sju nya digitala prioriteringar som EU-kommissionen klubbade i fredags:

1. Skapa ny och stabil bredbandslagstiftning

Det krävs fler privata investeringar i fasta och mobila höghastighetsbredbandsnät. Kommissionens främsta digitala prioritering för 2013 är därför att slutföra ny och stabil bredbandslagstiftning. Ett paket med tio åtgärder som ska genomföras 2013 innehåller bland annat rekommendationer om skärpt icke-diskriminerande nättillträde och nya kostnadsberäkningsmetoder för operatörers tillträde till bredbandsnät, nätneutralitet, samhällsomfattande tjänster och mekanismer för att minska kostnaderna för anläggningsarbeten vid bredbandsutbyggnaden. De kommer att bygga på nya riktlinjer för statligt stöd till bredband och förslag till lån från Fonden för ett sammanlänkat Europa.

2. Nya offentliga infrastrukturer för digitala tjänster genom Fonden för ett sammanlänkat Europa

Med rådets stöd kommer kommissionen att påskynda utbyggnaden av digitala tjänster (särskilt dess gränsöverskridande interoperabilitet) för elektroniska id-kort och e-signaturer, företagsmobilitet, e-juridik, elektroniska patientjournaler och kulturella plattformar, t.ex. Europeana. Enbart e-upphandling skulle kunna spara 100 miljarder euro per år och e-förvaltning kan minska administrationskostnaderna med 15–20 %.

3. Lansera omfattande samarbete om digital kompetens och digitala arbetstillfällen

Det behövs samarbete för att vidta konkreta åtgärder för att undvika att en miljon IKT-jobb inte kan tillsättas 2015 på grund av brist på kvalificerad personal. Detta går att undvika, och skulle vara oacceptabelt i en tid med hög arbetslöshet. Kommissionen kommer att samordna offentliga och privata åtgärder som syftar till att öka antalet it-praktikplatser, skapa fler direkta band mellan utbildningar och näringslivet, enas om standardiserade arbetsbeskrivningar och främja kompetenscertifiering för att öka den yrkesmässiga rörligheten. Kommissionen kommer också att ta fram en handlingsplan för att stödja webbföretagare och göra Europa mer ”uppstartsvänligt”.

4. Föreslå en EU-strategi för it-säkerhet och lägga fram förslag till direktiv

Säkerhet och frihet på nätet går hand i hand. EU bör erbjuda världens säkraste onlinemiljöer som respekterar användarnas frihet och integritet. Kommissionen kommer att utarbeta en strategi och ett förslag till direktiv om att fastställa en gemensam miniminivå för beredskap på nationell nivå, inklusive en webbplattform för att förebygga och motverka gränsöverskridande it-incidenter, och krav på incidentrapportering. Detta kommer att främja en större europeisk marknad för produkter inom säkerhet och inbyggt integritetsskydd.

5. Uppdatera EU:s rambestämmelser om upphovsrätt

Modernisering av upphovsrätten är en nyckelfaktor för att uppnå en digital inre marknad. Kommissionen kommer därför att söka en lösning för upphovsrättsrelaterade frågor där det krävs snabba framsteg genom en strukturerad dialog mellan berörda parter under 2013. Parallellt kommer kommissionen att avsluta sitt pågående arbete med att se över och modernisera EU:s rambestämmelser om upphovsrätt, med en förhoppning om att kunna fatta ett beslut under 2014 om huruvida det ska läggas fram reformförslag (se MEMO/12/950).

6. Påskynda utvecklingen av molntjänster genom den offentliga sektorns köpkraft

Kommissionen kommer att lansera pilotåtgärder i det europeiska partnerskapet för molntjänster (IP/12/1225), som utnyttjar offentlig köpkraft för att skapa världens största molnbaserade IKT-marknad och därmed få bukt med nuvarande nationella murar och konsumenternas skepsis.

7. Lansera en ny strategi för elektronikindustrin

Kommissionen kommer att föreslå en industripolitisk strategi för mikro- och nanoelektronik, för att öka Europas attraktionskraft för investeringar i formgivning och produktion och öka dess globala marknadsandel.
Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108