EQT har redan börjat förhandla med ett antal kommuner i Sverige om förvärv av deras fibernät. Det säger Thomas von Koch, partner i EQT, till Telekomnyheterna med anledning av utspelet tidigare i dag att man siktar på att skapa ett nationellt fibernät genom förvärv av stadsnät.
Även om diskussionsprocessen med kommunerna tar lång tid så tror jag att vi redan i år kommer att ha något eller några stadsnät klara. Helst skulle vi vilja börja med något större stadsnät, men vi är intresserade av alla storlekar, säger Thomas von Koch.
EQT vill inte bara förvärva näten utan man vill även satsa hårt på en fortsatt utbyggnad av ett finmaskigt fibernät.
Efterfrågan på bredbandskapacitet kommer att explodera och det enda som kommer att klara efterfrågan är fibernäten. Till skillnad från när vi investerade i Com Hem, där filosofin var och är walled garden, så satsar vi här helhjärtat på helt öppna nät. Det är framtiden, säger han.
EQT har redan investerat i fibernät i Norge genom förvärv av bland annat Broadnet och InFiber.
De norska investeringarna är delvis en förebild till den svenska satsningen. Även där vill vi växa och där har vi ju kommit längre. En av utmaningarna där är att hitta tjänster som gör att vi kan motivera för företagskunderna att investera i fiber istället för adsl. Genom att erbjuda tjänster som ger ett mervärde med fibern så tror vi att fler kommer att välja fiber för access.
TN: Hur mycket pengar har ni för den här satsningen?
Om de rätta förutsättningarna finns på marknaden så räknar jag med att vi har 25-30 miljarder kr att investera. Vår investeringshorisont ligger på fem till sju år och sedan får vi se hur vi väljer att låta bolaget leva vidare. Ett alternativ är en börsintroduktion, men framtiden för verksamheten är något som vi också har för avsikt att diskutera med kommunerna i samband med förvärven, för att säkerställa en långsiktig insyn.